чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

СЛІПАЧОК ЗВИЧАЙНИЙ

СЛІПАЧОК ЗВИЧАЙНИЙ

Ellobius talpinus (Pallas, 1770)

Таксономічна належність

Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Гризуни (Rodentia), родина — Хом'якові (Cricetidae). Один з 5-ти видів роду, єдиний вид роду у фауні України.

Природоохоронний статус виду

Зникаючий.

Ареал виду та його поширення в Україні

За межами України вид зустрічається у степах від Побужжя до Поволжя, Зауралля і Казахстану, у горах і передгір'ях Середньої Азії. Наразі зх. сегмент ареалу суттєво скорочується і відносно потужні популяції збереглися у Степовому Криму і Придінців'ї.

Чисельність і причини її зміни

Загальна чисельність в Україні не більша 2-3 тис. особин. Протягом останніх десятиріч відбувається суттєве скорочення ареалу і чисельності виду. Причини зміни чисельності: руйнація степових ценозів і надмірний випас худоби, засадження степів плантаціями сосни, фрагментація популяцій.

Особливості біології та наукове значення

Типово степовий вид, приурочений до цілинних ділянок різнотравно-злакових і пса-мофітних степів, інколи заселяє агроценози. Існує багаторічна просторова динаміка популяцій завдяки постійному переміщенню колоній. Активність цілодобова, найбільша вранці; взимку і в літню посуху активність знижена. Живиться переважно рослинною їжею, як підземними, так і надземними частинами рослин; характерне запасання корму. Період гону і термін вагітності приуроченні до середини літа. Самка плодить 2-3 рази на рік по 2-5 малят. Живуть 2-3 роки. Вид є індикатором мало порушених ділянок псамофітного степу. Утримується як лабораторна тварина для генетичних досліджень.

Морфологічні ознаки

Розміри малі, довжина тіла до 150 мм. Очі маленькі, вушниця відсутня, є лише складка шкіри біля слухового отвору, хвіст короткий, його довжина менша за довжину задньої лапки. Ступня і пальці з крайовою оторочкою, підошви голі. Різці білі, виступають вперед і відокремлені губами від ротової порожнини. Забарвлення спини від світло-палевого до буровато-сірого з виразним потемнінням верху голови.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Вид дотепер не мав охоронного статусу, за МСОП має категорію LC. Охороняється на заповідних територіях Луганщини («Шарів кут», «Трьохізбенський степ»). Досить звичайний в Криму. Ефективна охорона в континентальній Україні може бути досягнута лише при збільшенні кількості й площі заповідних ділянок псамофітного степу.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Тварини легко приручаються; утримання і розведення в умовах віварію нескладне.

Господарське та комерційне значення

Не має.

Основні джерела інформації

Сахно, 1978; Товпинец, 1993; Кондратенко та ін., 2003; Булахов, Пахомов, 2006; Загороднюк, Короб-ченко, 2008; Коробченко, 2008; Коробченко, Заго-роднюк, 2008; Товпинець, Євстаф'єв, 2008.

Автори: М.А. Коробченко, О.В. Кондратенко Фото: М.О. Колесніков, М.А. Коробченко

Україна туристична

загрузка...

загрузка...