чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

ТХІР ЛІСОВИЙ

ТХІР ЛІСОВИЙ

Mustela putorius Linnaeus, 1758

Таксономічна належність

Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Хижі (Carnivora), родина — Куницеві (Mustelidae). Один з 20-ти видів роду; один з 6-ти видів роду в фауні України.

Природоохоронний статус виду

Неоцінений.

Ареал виду і його поширення в Україні

Майже вся Європа, окрім пн. частини Скандинавського п-ва, значної частини Англії, Ірландії та Балканського п-ва. В Росії зона європейських лісів. Пн. межа ареалу виду проходить посередині Карелії до Архангельська, на сх. до пн. районів Волгоградської обл. В Україні зустрічається повсюдно, крім АР Крим.

Чисельність і причини її зміни

На сх. України зустрічається частіше за пере-гузню, в Пн.-Зх. Причорномор'ї — рідкісний вид, в Центральній Україні реєструється спорадично. На заплавних територіях Середнього Дніпра в 2002-06 рр. обліковано не більш 2 особин на о-в. Щільність населення виду тут склала лише 1,4-1,7 особин на 100 га. Зміни чисельності: в 1930-х рр. заготівля шкурок в Україні була рівні 120 тис. на рік, в 1960-х рр. становила 2-3 тис. Зниження чисельності продовжується і зараз. Причиною зниження чисельності слід вважати як безпосереднє винищення, так і зменшення трофічної бази.

Особливості біології та наукове значення

Осілий вид. В природних біотопах може рити нори, поселятися в норах інших тварин, використовувати пустоти серед скель, каміння та коріння дерев, купи хмизу, дуплисті пеньки, скирти. Вид з чітко вираженим синантропіз-мом. В населених пунктах поселяється в присадибних спорудах, на горищах жилих будівель, в купах дров, стодолах. Живиться дрібними ссавцями, птахами. Полює на земноводних, плазунів, при нагоді поїдає рибу, рослинний корм. Може запасати корм. Найбільш типові біотопи — заплава з заливними луками, заростями чагарників та острівного типу деревною рослинністю в долинах річок, плавні. Статевої зрілості досягає у 10-11-місячному віці. Гін і парування відбуваються, в основному, у лютому-квітні. Вагітність 40-42 дні, малята народжуються в травні-червні, зрідка в серпні. Виплод: 2-11, частіше 4-8 малят. Восени сімейні групи розпадаються, і тварини займають індивідуальні ділянки. Зустрічається у відкритих біотопах з заростями чагарників, в берегових урвищах, ярах, острівних і байрачних лісах, садах, парках, в агроценозах поблизу населених пунктів, в лісосмугах. Уникає суцільних лісів.

Морфологічні ознаки

Приземистий невеликий звір з витягнутим і гнучким тулубом, короткими лапами і довгими гострими кігтями. Довжина тіла — 36-48 см, хвіст короткий, 8,5-17 см, маса — від 1 до 1,7 кг. Живіт, ноги, груди, горло і хвіст чорно-бурі. На голові чорна«маска».

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Занесений до Червоного списку МСОП, і ІІІ додатку до Бернської конвенції. Спеціально не охороняється.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Добре звикає до неволі, проте в Україні не розводять.

Господарське та комерційне значення

Мисливський вид.

Основні джерела інформації

Сокур, 1960; Абелєнцев, 1968; Бойко, 1971; Тим-ошенков, 2002; Роженко, 2006; Ружіленко, 2006; Межжерин, 2008.

Україна туристична

загрузка...

загрузка...