чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

КІТ ЛІСОВИЙ

КІТ ЛІСОВИЙ

Felis sylvestris Schreber, 1777

Таксономічна належність

КласСсавці (Mammalia), ряд -Хижі (Carnivora), родинаКотові (Felidae). Один з 5-ти видів роду, один вид роду в фауні України.

Природоохоронний статус виду

Вразливий.

Ареал виду та його поширення в Україні

Займає лісові обл. Середньої та Пд. Європи, Малої Азії та Кавказу. Україна є сх. кордоном номінативної форми лісового кота. Сучасний ареал кота лісового в Україні охоплює Карпатський регіон, окремі райони Вінницької, Кіровоградської та Одеської обл. В XVII-XVIII ст. вид траплявся в Карпатах, на Волині та Сумщині.

Чисельність і причини її зміни

Можна оцінити в 400-500 особин; більшість облікованих тварин при цьому припадає на Закарпатську область. Причини зміни чисельності: скорочення площ старих листяних лісів, зокрема дібров; відстріл тварин під час здійснення регуляції чисельності бродячих свійських котів та під час полювань, загибель у браконьєрських самоловах та від мисливських псів; рекреаційне та господарське навантаження на лісові та плавневі ділянки. Серед несприятливих кліматичних факторів важливе значення має глибина снігового покриву.

Особливості біології та наукове значення

Характерні біотопи: широколистяні та мішані, рідше шпилькові та плавневі ліси. В гірських районах для виду характерні сезонні вертикальні переміщення. Основу раціону складають мишоподібні гризуни та птахи. Тварини ведуть одиночний, переважно присмерековий та нічний спосіб життя. Виводкові лігвища та тимчасові сховища влаштовують в дуплах старих дерев, розколинах скель, заломах очерету та звалищах хмизу. Народжують за рідкісними винятками раз на рік в кінці квітня — на початку травня. У виводку зазвичай 3-4 кошенят. Нерідко дикий кіт відвідує території поблизу населених пунктів.

Морфологічні ознаки

Тіло масивне, на невисоких ногах з крупними ступнями. Хвіст товстий, відносно короткий, з тупим кінчиком. Вуха широко поставлені. Забарвлення хутра однотонне, сіро-руде, з мармуровим малюнком у вигляді розмитих видовжених темних плям. Є виражений темний ремінь по лінії хребта. На животі шерсть світліша, на горлі світла пляма. На хвості 4-5 темних кілець.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Занесений до ІІ видання ЧКУ (1994), Червоного списку МСОП, CITES, і як вид, що підлягає особливій охороні, до Бернської конвенції. Для збереження кота лісового необхідно заборонити відстріл бродячих свійських котів в місцях існування виду, інтенсифікувати боротьбу з браконьєрством та посилити контроль за дотриманням правил утримання псів; створити заказники в місцях розмноження виду.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Наразі факти розмноження в зоопарках України невідомі. В зоопарках Європи розмножується.

Господарське та комерційне значення

В минулому мисливський вид.

Основні джерела інформації

Лозан, 1966; Гептнер, Слудский, 1972; Татаринов, 1979; Турянин, 1988; Роженко, 2000; Ткачук, 2000; Башта, Потіш, 2004; Потапов, 2004; Шквьіря, Сагайдак, Тищенко, 2009.

Автори: М.Г. Шквиря, Л.С. Шевченко, Л.А. Потіш Фото: О.М. Словесний

Україна туристична

загрузка...

загрузка...