чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

МОРСЬКА СВИНЯ

МОРСЬКА СВИНЯ

(АЗОВКА)

Phocoena phocoena (Linnaeus, 1758)

Таксономічна належність

Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Китоподібні (Cetacea), родина — Морські свині — (Phocoenidae). Один з 4-х видів роду, один вид в фауні України, представлений ендемічним підвидом P. p. relicta Abel, 1905.

Природоохоронний статус виду

Вразливий.

Ареал виду і його поширення в Україні.

Вид поширений в прибережних водах пн. частин Атлантичного і Тихого океанів, в Мармуровому, Чорному і Азовському морях. Трапляється во всій акваторії територіальних вод України.

Чисельність і причини її зміни

Невідома, однак є підстави вважати, що за період припинення промислу запаси виду декілька збільшилися, в том числі і в територіальних водах України. Причини зміни чисельності: загибель внаслідок браконьєрського рибного лову, в рибальських снастях і від забруднення моря.

Особливості біології та наукове значення

Звичайно тримається нечисленними групами, але в період масового ходу риби збирається в великі косяки. Основу живлення становлять пелагічні (шпрот, хамса, атерина) і придонні риби (бички). Період спарювання — липень-жовтень, щенята з'являються з квітня по серпень. Термін вагітності близько 10 місяців. Довжина новонародженого досягає половини і більше довжини матері. В прибережних зонах и на мілководді зустрічальність вища, особливо в весняний і осінній періоди. Заходить в естуарії і низов'я Дунаю, Пд. Бугу, Дніпра, Інгульцю, Дону. Відокремлюються кілька популяцій, що прив'язані до відповідних популяцій хамси. В період ходу анчоуса з Чорного моря в Азовське і навпаки пн.-сх. популяція морської свині концентрується в зоні перед Керченським проливом. Суттєві скупчення пн.-зх. популяції відмічаються в суміжних водах зх. і пд. узбережжя Криму.

Морфологічні ознаки

Морські свині дрібніше за справжніх дельфінів і мають зуби з округлою коронкою. Довжина тіла — 1,2-1,8 м, маса — близько 30-70 кг (в Чорному морі), тіло більш кремезної статури. Голова, притуплена. Спинний плавець невеликий, трикутної форми. Передні плавці досить короткі, зміщені до голови. Забарвлення тіла контрастне, з чорними, білими й сірими ділянками, або однотонне, з відтінками сірого.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Вид був занесений до ІІ видання Червоної книги України (1994). Включений до Червоного списку МСОП (категорія EN), ІІ додатку до Бернської конвенції, ІІ додатку до Боннської конвенції і угоди ACCOBAMS.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

В неволі не розмножується і довго не живе.

Господарське та комерційне значення

Не має.

Основні джерела інформації

Клейненберг, 1956; Томилин, 1957; Гептнер, Чап-ский, Арсеньев, Соколов, 1976; Соколов, 1986; Ми-халев, 2004; Михалев, 2004.

Автор: Ю.О. Михальов Фото: П.Є. Гольдін

Україна туристична

загрузка...

загрузка...