чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

ЇЖАК ВУХАТИЙ

ЇЖАК ВУХАТИЙ

Hemiechinus auritus (Gmelin, 1770)

Таксономічна належність

КласСсавці (Mammalia), рядКомахоїдні (Insectivora), родинаЇжакові (Erinaceidae). Один з 2-х видів роду, єдиний вид роду в фауні України.

Природоохоронний статус виду

Зникаючий.

Ареал виду та його поширення в Україні

Степи і напівпустелі Євразії (сх. Передкавказзя, Закавказзя, Середня, Центральна і Передня Азія, Казахстан та Індія) і Пн. Африки. Знахідки в Україні відомі з Луганщини і Донеччини.

Чисельність і причини її зміни

Ймовірно, чисельність виду в Україні не перевищує кілька десятків особин, проте ніколи не була високою. За останні 20 років відомо лише одна достовірна знахідка в окол. Луганська та по одній неперевіреній знахідці на Луганщині і Донеччині. Серед причини зміни чисельності — деградація степових екосистем, засадження ділянок псамофітного степу монокультурами сосни, поширення їжака білочеревого, тиск хижаків (лисиці, бродячі пси).

Особливості біології та наукове значення

Степові місцини, особливо ділянки псамофітного степу, деградовані пасовища, схили ярів, крейдяні відслонення. Веде сутінково-нічний спосіб життя. В якості житла використовує нори, купи хмизу і бур'яну. Для тимчасових схованок використовує ямки в землі, щілини серед каміння. Характерна сплячка, яка триває з кінця жовтня до середини березня. Парування у квітні, у виводку 3-8 малят. Статева зрілість після року життя.

Морфологічні ознаки

На відміну від їжака білочеревого, розміри малі: довжина тіла 13-23 см, довжина задньої ступні не перевищує 4 см (29-39 мм), позаяк вушниця не коротша від 3 см (29-48 мм) і, прикладена до щоки, сягає за око; голки на спині до 22 мм; хутро м'яке і світле, знизу біляве, з боків і на голові сіро-рудувате.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Вид був занесений до 1-2 видань ЧКУ, за останнім зведенням МСОП має категорію LC. Охорона в Луганському та Українському степовому ПЗ не дозволила зберегти вид на їх теренах. Відновлення популяцій можливе через розведення в неволі та випуск у мало порушені місця колишнього і сучасного мешкання.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Зловлені вагітні самиці народжували та вигодовували малят в неволі. У зоопарках (зокрема, у Київському зоопарку) вухаті їжаки добре розмножуються і щорічно народжують малят.

Господарське та комерційне значення

Не має.

Основні джерела інформації

Абелєнцев, Підоплічко, 1956; Крижанівський, 1994; Сиренко, Мартьшов, 1998; Загороднюк та ін., 1999; Кондратенко, Джос, 2004; Загороднюк, Коробченко, 2008; Тараненко та ін., 2008; Шевченко, 2008.

Автори: О.В. Кондратенко, І.В. Загороднюк Фото: М.М.Балацький

Україна туристична

загрузка...

загрузка...