чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

ХОХУЛЯ РУСЬКА

ХОХУЛЯ РУСЬКА

Desmana moschata (Linnaeus, 1758)

Таксономічна належність

КласСсавці (Mammalia), рядКомахоїдні (Insectivora), родинаКротові (Talpidae). Єдиний вид роду.

Природоохоронний статус виду

Зникаючий.

Ареал виду та його поширення в Україні

Вузький ендемік лісової та лісостепової зон Сх. Європи. Населяє бас. Волги, Дону, Дніпра, Уралу та Обі. Ареал реліктовий. На Україні дніпровська популяція проіснувала до початку минулого століття, донська — до 1960-х рр. З 1970-х рр. хохулю регулярно відмічають у верхній течії р. Сейм (Сумська обл.), звідки вона за рахунок міграції із сусідньої Курської обл. (Росія) розселилася вниз за течією майже на 200 км.

Чисельність і причини її зміни

Сеймська популяція хохулі знаходиться в пригніченому стані. За результатами обліків 2000-2002 рр. чисельність виду становить 300-500 ос. Причини зміни чисельності: загрожуючі фактори: бракон'єрство, деградація місць мешкання внаслідок діяльності людини (гідробудівництво, вирубування лісів, оранка та осушення заплавних угідь, випас худоби, забруднення водойм) та порушення гідрологічного режиму водойм через природні катаклізми.

Особливості біології та наукове значення

Оселяється у заплавах, старицях, озерах, ставках, меліоративних каналах з відкритим дзеркалом води і густою прибережною рослинністю. Кочує під час весняних паводків та у випадках, коли водойма стає непридатною для життя. Всеїдна. Статевої зрілості досягає наступного року після народження у віці 9-10 місяців. Моногамна. Розмножується 1-2 рази на рік. У виводку 1-6 малюків (найчастіше 3-4).

Морфологічні ознаки

Тіло — 18-23 см; мускулистий, сплющений з боків хвіст майже дорівнює довжині тіла і має кіль з жорсткого волосся. Голова закінчується рухливим хоботком. Очі та вуха — маленькі. Хутро м'яке та густе, має властивість не змочуватись водою. Між пальцями — плавальні перетинки. Забарвлення спини коричневе, нижня частина тіла білувато-сіра зі сріблястим відтінком.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Вид включено до Червоного списку МСОП та Європейського червоного списку як вразливий вид (VU), до Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі (Берн, 1979) (Додаток ІІ), а також до двох видань ЧКУ (1980, 1994) як зникаючий вид. Охороняється на території Сеймського регіонального ландшафтного парку. Необхідний моніторинг за станом популяції хохулі та запровадження комплексу заходів щодо оптимізації та охорони річкових заплав, де зустрічається цей вид, а в перспективі — організація спеціалізованих хохулевих заказників.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Розводять на хохулевих фермах.

Господарське та комерційне значення

В минулому промисловий вид.

Основні джерела інформації

Абелєнцев та ін., 1956; Бородин, 1963; Мерзликин, 1998; Загороднюк, 2002; Скоробогатов и др., 2002; Мерзлікін, Мішта, 2008.

Автори: А.В. Мішта, І.Р. Мерзлікін Фото: І. Шпиленок

Україна туристична

загрузка...

загрузка...