чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

НІЧНИЦЯ ВЕЛИКА

НІЧНИЦЯ ВЕЛИКА

Myotis myotis (Borkhausen, 1797)

Таксономічна належність

Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Рукокрилі (Chiroptera), родина — Лиликові (Vespertilionidae). Один з 103-х видів роду світової фауни та один з 10-ти видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус виду

Вразливий.

Ареал виду та його поширення в Україні

Зх., Центральна та Сх. Європа, деякі регіони пн. Африки. В Україні — основний регіон поширення — Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька обл.

Чисельність і причини її зміни

В межах свого поширення в Україні відносно звичайний вид. Є одним з домінантів печерних скупчень рукокрилих Поділля. Причини зміни чисельності: зменшення кількості придатних сховищ, пряме винищення та чинник непокою у сховищах, скорочення кормової бази.

Особливості біології та наукове значення

Влітку оселяються на горищах та в підземеллях, що характеризуються значними об'ємами. Самиці навесні утворюють виводкові колонії до декількох сот особин. Народження молодих припадає на кінець травня — початок червня. В кінці липня молоді досягають розмірів дорослих тварин. Парування — восени. Зимовими сховищами є підземелля (природні печери та каменоломні, рідко — підвали), де представники цього виду можуть утворювати скупчення до декількох сот особин. В Україні вид, очевидно, є факультативним, регіональним мігрантом. Найбільші відстані сезонних переміщень для України — 140 та 200 км. Полює на відкритих просторах, нерідко збираючи здобич з поверхні землі. Основу трофічного списку складають жуки, прямокрилі та великі метелики. Максимальна зафіксована тривалість життя — 22 роки. Самиця раз на рік приносить одне дитинча. У зх. областях є значним природним регулятором чисельності комах, в тому числі — сільськогосподарських шкідників. Сховища великих колоній можуть служити джерелом природного добрива — гуано.

Морфологічні ознаки

Нічниця великих розмірів (другий за розмірами вид кажанів фауни України). Має порівняно довгі вуха. Траґус — близько 1/2 висоти вушниці. Епіблема відсутня. Літальна перетинка кріпиться до основи пальця. Хутро спини — димчасто-буре з коричневим відтінком, черева — брудно-білясте.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Охоронні категорії: EUROBATS; Бернська конвенція (Додаток II), Боннська конвенція (Додаток II); МСОП: LC. Необхідні заходи охорони: охорона сховищ, популяризація рукокрилих серед населення.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення

Не має.

Основні джерела інформації

Татаринов, 1956; Абелєнцев, Попов, 1956; Абеленцев и др., 1968; Татаринов, 1973; Arlettaz, 1996; Тищенко та ін., 2005; Годлевська та ін., 2005.

Україна туристична

загрузка...

загрузка...