чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

НІЧНИЦЯ ТРИКОЛІРНА

НІЧНИЦЯ ТРИКОЛІРНА

Myotis emarginatus (Geoffrey, 1806)

Таксономічна належність

КласСсавці (Mammalia), рядРукокрилі (Chiroptera), родинаЛиликові (Vespertilionidae). Один з 103-х видів роду світової фауни та один з 10-ти видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус виду

Зникаючий.

Ареал виду та його поширення в Україні

Охоплює пд. та центральну Європу, зустрічається в Пд.-Зх. та Центральній Азії, на пн. Африки. В Україні знайдений у Криму, Закарпатті та на Поділлі.

Чисельність і причини її зміни

Рідкісний вид, для України відомо лише близько 50 знахідок. Причини зміни чисельності: зменшення кількості придатних сховищ; непокоєння тварин у сховищах; негативне ставлення населення до рукокрилих.

Особливості біології та наукове значення

Влітку оселяються в гротах, печерах, на горищах. Самиці утворюють колонії до кількох десятків, іноді сотень, особин. Відмічена схильність до формування змішаних виводкових зграй з великим підковоносом. Самці та ялові самиці оселяються окремо від материнських колоній. Період парування починається у вересні і продовжується протягом осені. Зимують в штучних та природних печерах. Всі зимові знахідки в Україні представлені одинокими особинами. Вид осілий, що місцями здійснює локальні сезонні міграції. За стратегією полювання відноситься до видів збирачів. До складових живлення відносяться представники павуків, лускокрилих, двокрилих, перетинчастокрилих, жорсткокрилих. Самка народжує 1 маля один раз на рік (кінець червня-початок липня). Співвідношення статей серед новонароджених — рівноцінне. Живуть до 15 років. В місцях поширення є регулятором чисельності комах та павуків.

Морфологічні ознаки

Нічниця середніх розмірів. Вуха довгі, світлі, на їх зовнішньому краю є майже прямокутна вирізка. Траґус складає половину довжини вушниці. Літальна перетинка кріпиться до основи пальця. Епіблема відсутня. Волосинки триколірні, черево та спина майже не відрізняються за загальним, кремово-цегляним, забарвленням.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Охоронні категорії: ЧКУ (1994, кат. III); EUROBATS; Бернська конвенція (Додаток II), Боннська конвенція (Додаток II); МСОП: LC. Необхідні заходи охорони: заповідання та охорона підземних порожнин, що використовуються видом як сховища; розповсюдження серед населення та популяризація інформації про кажанів та необхідність їх охорони.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення

Не має.

Основні джерела інформації

Абелєнцев, Попов, 1956; Татаринов, 1956; Константинов и др., 1976; Bauerova, 1986; Варгович, 1998; Крочко, Жданович, 2000; Годлевская и др., 2009.

Автор: О.В. Годлевська Фото: С.В. Газарян

Україна туристична

загрузка...

загрузка...