чт.12142017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

НЕТОПИР СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКИЙ

Pipistrellus kuhlii (Kuhl, 1819)

Таксономічна належність

Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Рукокрилі (Chiroptera), родина — Лиликові (Vespertilionidae). У роді 30 видів. Один з 4-х видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус виду
Вразливий.

Ареал виду та поширення в Україні.
Пд. та Пд.-Сх. Європа до 93° сх. у Пд. Азії, більша частина Африки. На території Центральної та Сх. Європи спостерігається експансія виду в пн. напрямі. В Україні від 1990-х рр. поширився майже по всій території.

Чисельність і причини її зміни
Протягом двох останніх десятиліть чисельність виду в Україні збільшилася від дуже рідкісного до нечисленного, місцями звичайного виду урбанізованих ландшафтів. Значно слабше виявлений у зх. і пн.-зх. областях України. Причини зміни чисельності: основною загрозою для збереження популяцій може бути комплекс антропогенних факторів, що включає руйнування місць поселення (модернізація старих будівель, герметизація горищ і закриття дахових отворів), використання отрутохімікатів для консервації деревини та дезінсекції, пряме знищення.

Особливості біології та наукове значення
Спостерігається як у рівнинній, так і низькогірній місцевостях. Проявляє схильність до синантропності. Розселення переважно відбувається вздовж великих річок. Літні місця поселення розташовані в будівлях, тріщинах у стінах, щілинах скель. Виводкові колонії налічують 30-100 самок. Самки народжують звичайно 2 малят.
Максимальний вік життя — 8 років. Ймовірно, осілий вид. Властиві незначні перельоти для сезонної зміни сховищ, максимально — до 5 км. Місцями гібернації є будинки: між віконними рамами, у підвалах і надземних частинах. На полювання вилітає незабаром після заходу сонця. Політ швидкий і спритний. Літає невисоко, роблячи великі кола. Полює в населених пунктах: навколо вуличних ліхтарів, над водоймами, в садах Ловить дрібних літаючих комах (переважно метеликів і двокрилих).

Морфологічні ознаки
Забарвлення спини дуже мінливе, від блщоаробурого до темнокоричневого. Черевце сіробтувате. Вухо темне, коротке, найширше у середній частині, на верхівці — округле. Козелок прямий, з округлою верхівкою. Крила відносно вузькі. Вздовж краю літальної перетинки від задньої кінцівки до п'ятого пальця — широка світла смуга. Епіблема добре розвинена. Вільний край крилової перетинки прикріплений до основи зовнішнього пальця стопи. Довжина тіла: 40-48 мм, вуха: 12-13 мм, козелка: 5,5-6 мм, передпліччя: 31 -37, вага: 5-10 г.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Вид занесено до Червоного списку МСОП, EUROBATS та ІІ додатку до Бернської конвен-ції. Заборона чинник непокою виводкових і гібернаційних колоній. Проведення приро-доохоронної агітації.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Не має.

Основні джерела інформації
Абелєнцев ті ін., 1956; Черемисов, 1987; Бескаравайный, 1988; Крочко, 1994; Ткач, Федорченко, 1998; Кедров, Шешурак, 1999; Ковальова, 1999; Кондратенко, 1999; Godlevska et al., 2000; Влащенко, 2001; Мерзликин, Лебедь, 2001; Стригунов, Коцюруба, 2001; Волох, 2002; Гаврись, Коцержин- ская, 2002; Sachanowicz, et al., 2006.

Україна туристична

загрузка...

загрузка...