БРЕВЕНЕЦЬКЕ ПОСЕЛЕННЯ. Археологічна пам’ятка 5 тис. до н. е.– 13 ст. Міститься за 1,8 км від північно-східної околиці села Кезі Ріпкинського району на невеликому острові, утвореному рукавами безіменного струмка в урочищі Бревенець. Відкрите 1984, обстежувалося 1986. Площа 2 га.

У найнижчій, західній частині поселення виявлена кераміка епохи неоліту (4–3 тис. до н. е.) і бронзи 16 – 17 ст. до н. е. (середньодніпровська і тшинецька культури). На решті території зустрічаються окремі фрагменти кераміки пізньої бронзи і раннього залізного віку 6–3 ст. до н.е. (підгірцівсько-милоградської культури). Наймасовішим є давньоруський матеріал 10–11 ст. Він представлений кружальною, керамікою, крицею, точильними брусками, шматками шиферу, уламками туфових і шиферних жорен і амфор.

У східній частині поселення культурний шар (0,3–0,6 м) містить керамічний та ін. матеріал, що здебільшого концентрується над плямами будівель. У заповненні будівлі овальної форми виявлено кілька фрагментів ліпної кераміки епохи бронзи. Дві ями діаметром 0,7 –1,2 м і глибиною 0,3– 0,8 м відносяться до підгірцівсько-милоградської культури. В орному шарі виявлені фрагменти ліпної кераміки і два фрагменти дисків київської культури 3–5 ст.

На поселенні досліджено 5 будівель і господарські ями 10–13 ст., де знайдено фрагменти гончарної кераміки 10–13 ст., денця з клеймами, фрагменти покришок, ножі, пряслице, цвяхи, бруски, намистини, фрагмент скляного браслета, шлаки, уламки шиферних жорен. Знахідки зберігаються у фондах Чернігівського історичного музею.

 


    фейсбук