В українському Закарпатті розташована левова частка гірськолижних трас України. Що, в поєднанні із наявністю термальних джерел та неймовірних краєвидів, робить цей регіон улюбленим місцем відпочинку як українців так і гостей з інших держав. Частина з них є досить розкрученими та дорогими, а частина маловідомих і значно дешевших. Пропонуємо вашій увазі добірку гірськолижних трас Закарпаття.

Драгобрат Закарпатська область (Карпати)

Драгобрат – найвисокогірніша гірськолижна база України. Вона знаходиться на висоті 1400 м над рівнем моря. Таке розміщення гірськолижного курорту Драгобрат Драгобрат. Карпати. Гірськолижні курортигарантує зберігання снігового покриву до глибокої весни. Чудові краєвиди, відірваність від цивілізації, позатрасове катання, можливість покататись взимку та навесні приваблює багатьох відпочиваючих.Відстані: Івано-Франківськ – 140 км.
Спуски: 500-1200 м, декілька трас різного рівня складності.
Підйомники: 4 бугеля, будівництво крісельного підйомника.
Облаштування спусків: ратрак, освітлення.
Як доїхати: Івано-Франківськ – Яремче – Ясиня – Драгобрат. 
Маршруткою, дизель-поїздом, автомобілем через Яремче до села Ясиня, далі автомобілем УАЗ або ГАЗ-66.
Координати: 48° 14′ 57″ N, 24° 14′ 50″ E, 48.249167, 24.247222

Пилипець Закарпатська область Міжгірський район (Карпати)

Пилипець знаходиться між селами Міжгір'я та Воловець на висоті 750 м над рівнем моря. Зимовий відпочинок в Карпатах на курорті Пилипець привертає увагу в першу чергу гірськолижників та сноубордистів. Пилипець. Карпати. Гірськолижні курортиТраси різного рівня складності обладнані на сусідніх горах Гимба і Ряпушка. Пилипець має три бугельні витяги. Частина спусків пологі, частина круті та нерівні. На Пилипці поширений фрірайд. Найдовша траса – 4000 м, перепади висот – 150-900 м, внизу є пологі траси для новачків. Багато пунктів прокату спорядження, для початківців працюють інструктори з лижного спорту та сноуборду. Неподалік від села Пилипець знаходиться мальовничий водоспад Шипіт. Близькість до курорту Подобовець дозволить урізноманітнити ваш відпочинок.Відстані: Львів - 190 км,  Ужгород - 135 км.
Підйомники: Бугельні та якірні підйомники – 400-1550 м, двокрісельний підйомник 1650 м, перепад висот – 150-900 м.
Облаштування спусків: ратрак.
Як доїхати: Потягом в сторону станції Ужгород, Мукачево, Прага до станції Воловець, далі маршрутками, таксі, автобусами до села Пилипець (15 км).
Автомобілем по трасі Київ-Чоп до с. Нижні Ворота, далі поворот на смт. Воловець до села Пилипець.
Координати 48° 40′ 12″ N, 23° 20′ 24″ E

Подобовець Закарпатська область Міжгірський район (Карпати)

Подобовець знаходиться на відстані близько 10 км від Воловця в сторону Міжгір'я на висоті 950 м над рівнем моря. Гірськолижний курорт Подобовець славиться своєю мальовничою місцевістю. Подобовець. Карпати. Гірськолижні курортиПодобовець відзначається довгими та крутими схилами, має декілька трас різної складності. Нижні частини схилів пологі, цілком підходящі для початківців, верхні можуть мати рівень крутизни до 45°. На курорті є дитячі траси. Деякі з трас мають освітлення. Подобовець знаменитий своїми «трубами» - своєрідними тунелями серед лісу. Поширений фрірайд, тобто катання зовні траси. В селі Подобовець діє прокат спорядження, надаються послуги інструктора, діє школа гірськолижного катання та сноуборду. Близькість до курорту Пилипець дозволить урізноманітнити ваш відпочинок.Відстані: Ужгород - 120 км, Львів – 200 км, смт. Воловець - 12 км.
Спуски: Декілька трас різної складності, до 4000 м, перепад висот до 400 м.
Підйомники: декілька бугельних.
Облаштування спусків: ратрак, освітлення на деяких трасах.
Як доїхати: Потягом до станції Воловець, звідти до села Подобовець (11 км) маршруткою, таксі, автобусом.
Автомобілем по трасі Київ-Чоп до с. Нижні Ворота, далі поворот на смт. Воловець до села Подобовець.
Координати 48° 40′ 31″ N, 23° 17′ 49″ E

Ізки Закарпатська область Межигірський район (Карпати)

Ізки – новий гірськолижний комплекс, що знаходиться в селі Ізки по дорозі з Воловця в Міжгір'я відразу за Пилипцем на висоті близько 700 м над рівнем моря. Ізкі. Карпати. Гірськолижні курортиІзки – молодий перспективний гірськолижний курорт, орієнтований на корпоративний та сімейний відпочинок. Знаходяться Ізки недалеко від популярних курортів Подобець та Пилипець. Пологі широкі траси, гарні краєвиди. Добре розвинена інфраструктура відпочинку, є прокат спорядження і школа лижників.Відстані: Івано-Франківськ – 137 км, Львів – 190 км.
Спуски: 700 м, траса низького рівня складності 1000 м, траса середнього рівня складності, ширина місцями 200 м.
Підйомники: тарілочний бугель 950 м та двокрісельний підйомник 980 м.
Облаштування спусків: ратрак, снігові гармати.
Як доїхати: Потягом: до станції Воловець, від станції автобусом до Міжгір’я.
Автомобілем • Львів—Стрий—Нижні Ворота—Воловець—Ізки — 190 км, • Івано-Франківськ—Долина—Міжгір’я—Ізки — 137 км, • Ужгород—Нижні Ворота—Воловець—Ізки — 112 км.
Координати 48°64'13.5"N, 23°33'98.8"E

Лазещина Закарпатська область Рахівський район (Карпати)

Лазещина – прийнятний варіант відпочинку для новачків та приємного завершення відпочинку тим, хто спускається з Говерли. Траса полога, коротка. Найчастіше в Лазещині зупиняються туристи, які їздять кататися в Буковель, до якого 10-12 км. Ціни оренди житла тут значно дешевші ніж в Буковелі. Від Лазещини декілька кілометрів до Ясіні, яка досить часто є проміжним пунктом під час подорожі на Драгобрат. Лазенщина. Карпати. Гірськолижні курортиНайближчі гірськолижні курорти: Ясиня (3,7 км), Яблуниця (9,7 км), Драгобрат (18,3 км), Буковель (20,6 км), Ворохта (25,7 км), Рахів (34,8 км), Яремче (40 км).Відстані: Івано-Франківськ – 75 км, Рахів – 34,8 км.
Спуски: 500 м, 1 траса низького рівня складності, перепад висот: 80 м.
Підйомники: 1 бугель на 350 м.
Як доїхати: До Івано-Франківська, далі на Рахів або потягом Львів-Рахів.
Маршруткою, дизель-поїздом, автомобілем через Яремче дорогою на Рахів.
Автомобілем: Івано-Франківськ-Мукачево (H-09) до села Лазещина.
Координати 48°16'21.01''N, 24°24'52.18''E

Ясіня Закарпатська область Рахівський район (Карпати)

Ясіня розташована на висоті 650 м над рівнем моря біля підніжжя гір Говерла, Петрос і Близниця. Відпочинок у Карпатах в Ясині можна провести влітку і взимку. В Ясині починається багато пішохідних туристичних маршрутів. Взимку з Ясіні постійно ходять маршрутки на Буковель, до якого 12-15 км. Крім того з Ясіні відправляються таксі на Драгобрат. Більшість туристів, які подорожують своїм автомобілем і планують відпочивати на Драгобраті, залишають свої автомобілі на платній стоянці в Ясіні біля готелю "Едельвейс". Ясиня. Карпати. Гірськолижні курортиВзимку Ясиня – популярний гірськолижний курорт. Траси в Ясині та відпочинок в Ясині більше розраховані на новачків. Лижні траси на горі Костерівка  –  низької складності та в урочищі Млаки – середньої складності. Прокат спорядження, послуги інструктора. Для більш досвідчених лижників за 18 км знаходиться гірськолижний курорт Драгобрат. Добратись до курорту Драгобрат від села Ясиня можна за 1 год. (в залежності від погодних умов).Відстані: Івано-Франківськ – 100 км, Рахів – 32 км.
Спуски: Ясіня – гора Костерівка – 500 м, низька складність; Ясіня – урочище Млаки – 800 м, середня складність.
Підйомники: бугелі.
Облаштування спусків:
Як доїхати: Дизель-поїздом від Івано-Франківська або маршруткою.
Машиною від Івано-Франківська через Яремче.
Координати 48° 15′ 32″ N, 24° 21′ 18″ E

Вишка (гора Красія) Закарпатська область Великоберезнянський район (Карпати)

Знаходиться на висоті 1000 м над рівнем моря. Гори покриті листяними лісами, гарні пейзажі навколо. Вдосталь місця для катання всім – від новачків до лижників зі стажем. Вишка, Красія. Карпати. Гірськолижні курортиДовгі траси для спуску біля 3500 м. Траси для новачків та середнього рівня. Снігові гармати та ратраки є лише на нижній трасі.Відстані: Ужгород – 67 км.
Спуски: 3900 м, декілька трас різного рівня складності.
Підйомники: крісельні підйомники, бугель та дитячий бугель, освітлення немає.
Облаштування спусків: ратрак, частково снігові гармати та освітлення.
Як доїхати: Маршрутка або таксі від міста Ужгород до села Вишка.
Машиною – від Ужгорода через Перечин або зі Львова дорогою на Ужгород через Самбір і Турку.
Координати 48° 56′ 19″ N, 22° 42′ 33″ E

Рахів Закарпатська область (Карпати)

Гарний вигляд з гори Менчул, розміщеної в самому місті на Чорногірський масив та найвищу гору України – Говерлу.
Траси для початківців та середнього рівняРахів. Карпати. Гірськолижні курорти складності для тих, хто хоче відточити майстерність. Траса приваблює частою зміною рівня нахилу. Зручний варіант для початківців, дешеві послуги інструктора, зручно добиратись.Відстані: Івано-Франківськ – 140 км.
Спуски: 1400 м, 3 траси середнього рівня складності.
Підйомники: 1 бугель.
Як доїхати: Івано-Франківськ – Яремче - Рахів.
Маршруткою, дизель-поїздом, автомобілем через Яремче.
Координати: 48° 3′ 0″ N, 24° 13′ 0″ E, 48.05, 24.216667

Кобилецька Поляна Закарпатська область (Карпати)

Два спуски довжиною 500 та 800 м, працює пункт прокату лижного спорядження, є інструктор, автостоянка. Перепад висот 50 та 80 метрів.Кобилецька Поляна. Карпати. Гірськолижні курорти Ширина гірськолижних трас на курортному комплексі «Трембіта» в селищі Кобилецька Поляна досягає 100 метрів. За 3 км від ТОК "Трембіта" на перевалі знаходиться туристичний притулок "Перевал" (850 м над рівнем моря), куди організовуються лижні прогулянки.Відстані: Ужгород – 186 км, Рахів – 40 км, Великий Бичків - зал. станція – 12 км.
Спуски: два спуски 500 – 800 м, для початківців та любителів.
Підйомники: 2 витяги бугельного типу.
Як доїхати: Найближча залізнична станція - Великий Бичків, Богдан. Добиратися зручно автобусом з Рахова.
Координати 48° 4′ 56″ N, 24° 4′ 29″ E

Чорна Тиса, гірськолижна ДЮСШ (Карпати)

Гора Сукровиця, дорога – 200 м, траса – 400 м, перепад висот - 60 м, наявний пункт прокату спорядження. Траса полога, коротка.Чорна Тиса. Карпати. Гірськолижні курорти Спуски: 500 м, перепад висот - 60 м.
Підйомники: 1 бугельного типу на 200 м.
Як доїхати: автобусом Рахів-Чорна Тиса.
Координати 48° 18′ 31″ N, 24° 19′ 35″ E

Богдан Закарпатська область Рахівський район (Карпати)

Богдан — мальовниче село Українських Карпат, яке розміщено під горами Петрос і Говерла з обох берегів Тиси. Богдан. Карпати. Гірськолижні курортиЗнаходиться Богдан за 15 км від районного центру м. Рахів. Гарні зимові краєвиди масиву Чорногора, річки Тиса.Відстані: Івано-Франківськ – 160 км.
Спуски: 1500 м, траса середнього рівня складності.
Підйомники: бугель.
Облаштування спусків: ратрак.
Як доїхати: Івано-Франківськ – Рахів, далі маршрутка або таксі.
Автомобілем - Івано-Франківськ – Яремче - Рахів.
Координати 48° 2′ 9″ N, 24° 20′ 35″ E

Новоселиця Закарпатська область Перечинський район (Карпати)

Бугельний витяг 950 м, перепад висоти 270 м, пропускна спроможність 850 людей за годину. Траса довжиною 1200 м, працюють ратраки, є прокат спорядження, кав’ярні, автостоянка.Новоселиця. Карпати. Гірськолижні курортиВідстані: Ужгород – 40 км.
Спуски: 1200 м, траса середнього рівня складності, перепад висоти 270 м.
Підйомники: бугель, довжина 950 м.
Облаштування спусків: ратрак.
Як доїхати: Маршрутка від міста Ужгород або таксі від станції Дубиничі.
Машиною – дорогою на Ужгород через Самбір і Турку.
Координати 48° 47′ 34″ N, 22° 25′ 1″ E

Солочин Закарпатська область Свалявський район (Карпати)

Три траси середньої складності. Часто катаються лижники, які приїхали одночасно на лікування та відпочинок. Поряд знаходяться санаторії "Квітка полонини" і "Кришталеве джерело". Підйомники ведуть на гору висотою 860 м. Солочин. Карпати. Гірськолижні курортиПрокат лижного спорядження, послуги інструктора. Довжина всіх трас курорту Солочин - близько 1000 м, перепад висот більше 200 м, ширина трас - 50 м.Відстані: Мукачево – 35 км, Свалява – 8,5 км.
Спуски: близько 1000 м, середньої складності.
Підйомники: бугельний та 2 мультиліфти 300, 400 м.
Облаштування спусків: ратрак.
Як доїхати: Потягом до м. Свалява, далі маршруткою або на таксі.
Машиною по трасі Київ-Чоп через село Поляна.
Координати 48° 36′ 1″ N, 22° 57′ 23″ E

Поляна Закарпатська область Свалявський район (Карпати)

Траса для початківців, діє пункт прокату, перепад висот 40-70 м. Зручний варіант для тих, хто хоче сумістити відпочинок та лікування.Поляна. Карпати. Гірськолижні курортиВідстані: Мукачево – 35 км.
Спуски: 300 - 700 м, середньої складності.
Підйомники: декілька бугельних витягів.
Як доїхати: Потягом до м. Свалява, далі маршруткою або на таксі.
Машиною по трасі Київ - Чоп, звернути за вказівником на Сваляву, Поляну до села Поляна.
Координати 48°37′31″ п. ш. 22°58′11″ c. д.

Синяк Закарпатська область Мукачевський район (Карпати)

Три траси середньої та низької складності, траса для новачків. Пункт прокату спорядження. Багато лижників приїжджають на вихідні з Мукачева. Синяк. Карпати. Гірськолижні курортиХороший варіант для тих, хто хоче сумістити відпочинок та лікування.Відстані: Мукачево – 25 км.
Спуски: 400 - 1200 м, 2 середньої складності для початківців.
Підйомники: 2 бугель та бебіліфт 350 м.
Облаштування спусків: ратрак, снігові гармати.
Як доїхати: Потягом до ст. Мукачево або Карпати, далі маршруткою або таксі.
Машиною по трасі Київ - Чоп через село Поляна, Карпати на Синяк.
Координати 48° 34′ 41″ N, 22° 51′ 28″ E

Воєводино (Турья Пасіка) Закарпатська область Перечинський район (Карпати)

Відпочинок в Карпатах у Воєводино – це поєднання дикої природи та благ цивілізації. Розміщений курорт Воєводіно між Свалявою і Перечином. Для лижників є траса середнього рівня складності та траса для дітей. Воєводіно. Карпати. Гірськолижні курортиПерепад висот - до 100 м. Пункти прокату спорядження, зокрема дитячого, розваги для дітей та дорослих. Працює інструктор. Комфортні умови навчання для новачків, віддаленість від цивілізації. Трансфери до підйомників в Красію, Лумшори, с. Солочин, санаторій Синяк.Відстані: Ужгород – 50 км, Перечин – 18 км.
Спуски: 900 м, середньої складності, для початківців, траса для дітей.
Підйомники: бугель, бебі-ліфт.
Облаштування спусків: ратрак, освітлення.
Як доїхати: Потягом до ст. Ужгород або Свалява, далі маршруткою.
Машиною по трасі Київ - Чоп через село Поляна, з Ужгорода через Перечин, далі за вказівниками на Воєводіно.
Координати 48°39'46''N, 22°38'40''E

Міжгір’я Закарпатська область Міжгірський район (Карпати)

Відпочинок в Карпатах взимку в Міжгір’ї визначається наявністю кількох лижних трас середньої складності. На курорті Міжгір’я є три траси, довжина найбільшої 2500 м, найменшої – 1500 м. Міжгір’я. Карпати. Гірськолижні курорти3-х крісельний підйомник на гору Маковиця, декілька бугельних підйомників, прокат спорядження, послуги інструкторів, гарні краєвиди з гори та підйомника. Відпочинок в Міжгір’ї можна сумістити з прийомом мінеральної води, кількість джерел досягає декількох десятків. В районі Міжгір’я знаходиться курортна зона Сойми.Відстані: Львів – 200 км.
Спуски: Декілька трас середньої складності, до 2000 м, перепад висоти 303 м.
Підйомники: бугель та крісельний підйомник.
Як доїхати: Потягом в сторону станції Ужгород, Мукачево, Прага до станції Воловець, далі маршрутками, таксі, автобусами до Міжгір’я.
Автомобілем по трасі Київ-Чоп до с. Нижні Ворота, далі поворот на смт. Воловець до смт. Міжгір’я.
Координати 48°31′43″N 23°30′07″E

Верхній Студений (Бескид) Закарпатська область Міжгірський район (Карпати)

с. Верхній Студений розташоване між Воловцем та Міжгір'ям за Пилипцем на висоті 710 м над рівнем моря. Верхній Студений, Бескид. Карпати. Гірськолижні курортиТри бугельних витяги і один канатний, траси підходять для початківців та любителів, схили досить пологі, перепад висот становить 160 - 200 м. Верхній Студений відомий як гірськолижний комплекс «Бескид». Прокат спорядження, інструктор.Відстані: Львів – 208 км, Воловець – 24 км.
Спуски: Траси для початківців та любителів, від 400 до 1200 м.
Підйомники: бугельні, канатний.
Як доїхати: Потягом до ст. Бескид.
Машиною по трасі Київ-Чоп, поворот на Воловець.
Координати 48°44'12.12''N, 23°21'12.24''E

Калини Закарпатська область Тячівський район (Карпати)

Село розміщено в долині річки Тересви, за 36 км від райцентру Тячів і за 25 км від залізничної станції Тересва. Траса низької складності, але готуються траси більшого рівня складності та довжини. Калини. Карпати. Гірськолижні курортиПрокат лижного спорядження, послуги інструктора, наявність снігових гармат. Наявність снігових гармат та будівництво нових трас відкриває йому перспективи майбутнього гірськолижного курорту.Відстані: Мукачево – 130 км.
Спуски: 500 м, низької складності, готуються нові.
Підйомники: бугель.
Облаштування спусків: ратрак, снігові гармати.
Як доїхати: Потягом до ст. Мукачево, Ужгород, далі маршруткою або автобусом до Тячева, далі до Калини. Потягом до ст. Тересва, далі автобусом або таксі до Калини.
Машиною через Рахів на Усть-Чорну.
Координати 48.139444°, 23.866944°

Усть-Чорна Закарпатська область Тячівський район (Карпати)

Село знаходиться в Ґорґанах, висота над рівнем моря 553 м. Мальовничі гори, гірські ріки додають особливого колориту цій місцевості. Траси різного рівня складності довжиною близько 1000 м. Працює бугельний витяг, є туристична база «Ялинка», декілька готелів та садиб. Пейнтбол, пункт прокату лиж, костюмів, спорядження, сноубордів, санки, сноутюбинги і т.д. 
Усть-Чорна. Карпати. Гірськолижні курортиВ Усть-Чорній починається декілька туристичних маршрутів на полонину Красну, Свидовець, Вододільні Ґорґани. Популярний туристичний курорт влітку та взимку.Відстані: Мукачево – 170 км.
Спуски: 600 м, траси різного рівня складності.
Підйомники: бугель.
Як доїхати: Потягом до ст. Мукачево, далі маршруткою або таксі.
Машиною: Івано-Франківськ - Яблуницький перевал – Рахів – Тересва - Дубове - Усть-Чорна або через Мукачево – Хуст – Тячів – Тересва – Дубове – Усть-Чорна.
Координати 48°19′09″N 23°56′20″ E

Жденієво Закарпатська область Воловецький район (Карпати)

Село знаходиться у Воловецькому районі на висоті 542 м на рівнем моря, недалеко від гори Пікуй. Є прокат гірськолижного спорядження, послуги інструктора. Жденієво. Карпати. Гірськолижні курортиПоряд знаходяться курорти: Подобовець 33,9 км, Пилипець 37 км. Відстані: Львів – 180 км, Воловець - 25 км, Свалява - 33 км. 
Спуски: близько 800 м, перепад висот близько 160 м.
Підйомники: бугель.
Облаштування спусків: ратрак.
Як доїхати: Потягом до ст. Воловець, далі маршруткою або таксі.
Машиною по трасі Київ-Чоп, в районі Воловця на Жденієво - 15 км від траси.
Координати 48° 46′ 14″ N, 22° 58′ 46″ E

Осій Закарпатська область Іршавський район (Карпати)

Дві траси середньої та низької складності, траса для новачків. Пункт прокату спорядження. На вихідні лижники приїжджають з м. Мукачево.Осій. Карпати. Гірськолижні курортиВідстані: Мукачево – 50 км.
Спуски: 2 траси спуску - 600 м і 800 м, перепад висот — 60-70 м.
Підйомники: бугельний витяг 300 м.
Облаштування спусків: освітлення витягу.
Як доїхати: Від Сваляви до Іршави маршруткою або автобусом, далі на таксі до с. Осій.
Машиною по трасі Київ-Чоп, за м. Мукачево повернути на Іршаву, заповідник "Зачарований край" до с. Осій.
Координати 48° 21′ 37.30″ N, 23° 07′ 00.20″ E

В зв'язку з постійним оновленням та розвитком Карпатського регіону інфраструктура гірськолижних курортів та інформація щодо трас, підйомників може змінюватись та відрізнятись від вказаних на порталі.Джерело:  zymaghory.com 

    фейсбук