Харчова промисловість як галузь індустріального виробництва почала формуватися в Україні на початку XIX століття. Провідною галуззю її стала цукрова. Перші цукроварні з'явилися у 1820-х роках. У першій половині XIX століття було збудовано близько 200 цукроварень. У 1867 році в Києві відбувся з'їзд власників цукрових заводів, на якому головували Бобринські, Браницькі, Терещенки та інші і іукрові магнати.

Результатом з'їзду було створення синдикату цукрозаводчиків. У 1013 році в Україні працювало більш ніж 200 цукрових заводів, що становило близько 85 процентів їхньої загальної кількості в Росії. Нині в Україні діє 191 цукровий завод. Найбільші з них: Лохвицький комбінат, Орільський (Полтавська область), Первомайський, Засіль-ський (Миколаївська область), Долинський (Кіровоградська область), Кременецький (Тернопільська область) заводи. У 1978 році в Україні було вироблено 6,9 мільйона тонн цукру-піску (найбільше за всю історію вітчизняного цукрового виробництва).

В Україні працює понад 100 м'ясокомбінатів і близько 500 підприємств молочної промисловості (в тому числі 10 молоконсервних заводів). Основною олійною культурою України є соняшник, з насіння якого одержують 90 процентів олії. Щорічно в Україні виробляється майже мільйон тонн олії. Питома вага України у виробництві олії серед країн СНД становить близько 35 процентів.

У 1913 році консервні заводи півдня України давали 90 процентів фруктових і овочевих консервів, а частка консервного виробництва України становила 40 процентів від загальноросійського. Найбільшими центрами плодоовочевого виробництва в Україні є Одеса, Сімферополь, Херсон, Ізмаїл, Черкаси, Ніжин, Кам'янець-Подільський.

Борошномельно-круп'яна промисловість виникла давно і в кінці XIX століття набула значного розвитку, а на початку XX століття Україна стала одним із основних районів виробництва борошна в Росії: на території України діяло 700 великих млинів, близько 10 тисяч середніх і до 120 тисяч дрібних (вітряків, водяних млинів і крупорушок). Щороку на них переробляли до дев'яти мільйонів тонн зерна. Найбільшими центрами борошномельно-круп'яної промисловості нині є Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Миколаїв, Запоріжжя, Львів, Тернопіль, Тальне, Звенигородка.

Особливо великого розвитку виноробна промисловість набула в Криму. Виноградні вина винокомбінатів "Масандра", "Золота балка" здобули міжнародне визнання і удостоєні багатьох золотих і срібних медалей. Як самостійна галузь рибна промисловість сформувалася в портових містах Чорного і Азовського морів. Основні її центри: Керч, Бердянськ, Севастополь, Херсон, Генічеськ, Очаків, Ялта, Одеса, Ізмаїл, Вилкове, Кілія.

 


    фейсбук