Столовий набір ХІХ ст.передали Національному заповіднику “Хортиця”

Фондова колекція Національного заповідника “Хортиця” поповнився експонатом - столовим набором ХІХ століття, який передала Запорізька митниця. Півтора роки тому його намагалась вивезти за кордон громадянка України.

Про це повідомила адміністрація Національного заповідника у Facebook.

“До фондів заповідника Запорізькою митницею було передано столовий набір ХІХ ст., який складається з підставки та 11 ножів (ще один втрачено). Підставка у вигляді арки, прикрашена стилізованим рослинним орнаментом у верхній частині та геометричним у стилі модерн у центральній частині. Руків’я ножів прикрашені рослинним орнаментом у стилі псевдорококо”, - йдеться в повідомленні.

Співробітники Національного заповідника "Хортиця" провели експертизу, за результатами якої стало відомо, що набір має історичну цінність.

“Клеймо на всіх ножах сильно затерте, в деяких місцях простежується літера «W». Клеймо виробника представлено й на внутрішній стороні підставки. Клеймо у вигляді трикутника та підпису під ним. У трикутнику містяться написи: W.M.F., GALW, WARSZAWA. На вершині трикутника розміщена невелика зірка Давида. У центрі трикутника - латинська цифра ІІ. Під трикутником напис – B. BUCH та цифри 11. Означене клеймо належить фірмі BRACIA BUCH (БРАТИ БУХ)”, - розповіли працівники заповідника.

Ця компанія спочатку була відома під назвою Gebreder Buch. У 1809 році фірма відкрила фабрику, яка випускала ґудзики, гвинти та дріт, а також металеві прикраси для армійських мундирів у Санкт-Петербурзі. Але у 1865 році, за даними фахівців “Хортиці”, компанія БРАТИ БУХ вирішила відкрити відділення у Варшаві, для чого придбала фабрику посріблених виробів HENNIGER.

“У 1882 р. фірма БРАТИ БУХ збанкрутіла та була поглинута компанією NORBLIN & C о, в результаті чого з’являється фірма НОРБЛІН и К о та БРАТИ БУХ. Але обидва підрозділи фірми продовжували використовувати власне клеймо. Клеймо на підставці відноситься до періоду 1882 – 1893 рр., коли фірма була включена до складу компанії NORBLIN & C о. Це перше стандартне клеймо підрозділу БРАТИ БУХ у складі НОРБЛІН и К о та БРАТИ БУХ”, - йдеться у дописі.

Напис «W.M.F.» розшифровується як Warschau Metallwarenfabrik. Напис «GALW» є скороченням від «GALWANIZACJA» («гальванізація») та означає метод нанесення срібла. Латинська цифра ІІ, вірогідно, пов’язана із кількістю срібла, що використовується, а цифра 11 під написом - є номером моделі з каталогу продукції.

На сьогодні фондова колекція Національного заповідника налічує близько 40 тисяч експонатів і уявляє собою зібрання експонатів різних епох та культур. Щодо “розмитненого” столового набору, то на ножах є клеймо компанії-виробника.

 


    фейсбук