У Національному заповіднику «Софія Київська» стартував проєкт з цифрової документації масиву графіті ХІ - початку ХVIII століття.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Мета проєкту - за допомогою лазерного сканування, фотограмметрії та технології Reflectance Transformation Imaging отримати 3D-макет зображень графіті для створення їх цифрової документації і зберігання», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у майбутньому інформація, яку зможуть використовувати як науковці, так і широкий загал, зберігатиметься на серверах в Україні і Швеції.

Національний заповідник «Софія Київська» — історико-архітектурний заповідник національного значення в Україні. Заснований 1934 року на території Софійського монастиря. У 1994 році отримав статус національного.

До складу заповідника входять пам'ятки світового значення: Софійський собор з комплексом монастирських споруд, Золоті ворота, Кирилівська, Андріївська церква (всі — Київ), Судацька фортеця (окупований РФ Крим).

Близько 60 архітектурно-історичних пам'яток заповідника об'єднані в 5 музеїв: Софійський музей, музеї «Кирилівська церква», «Андріївська церква», «Золоті ворота», «Судацька фортеця».

Фото: МКІП


    фейсбук