На Житомирщині врятували пораненого сокола, який в Україну прилетів із Фінляндії.

Про порятунок сокола розповів викладач Поліського університету.

 «Іноді піклування про братів наших менших відкриває цікаві деталі. Нещодавно доводилося мені надавати ветеринарну допомогу птахові, якого знайшов пораненим мій знайомий. У птаха було пошкоджене праве крило і він не міг літати. Залишення його на природі означало б вірну смерть. Знайомий є мисливцем і ідентифікував птаха як «боривітер звичайний» – хижий птах з роду соколів. Я надав птаху ветеринарну допомогу і було прийняте рішення залишити його до одужання в знайомого»,  – повідомив викладач факультету ветеринарної медицини Поліського національного університету Василь Бегас.

 Зазначається, що птах був окільцьованим Центром окільцьовування Фінського музею природної історії «LUOMUS» Гельсінського університету. Викладач  зв’язався з університетом, щоб повідомити інформацію про знайду.  Тако було отримано інформацію про сокола.

Як виявилось, він подолав за 74 дні 1402 км з Фінляндії в Україну.

«На жаль, травма не дозволила птаху повністю відновитись і літати нормально він зараз не може, тому живе у вольєрі, їсть м’ясо і добре себе почуває», розповів Бегас.

Боривітер звичайний (Falco tinnunculus) — хижий птах роду соколів. Боривітер поширений в Європі й Азії. Перелітний птах, у невеликій кількості зимують на півдні України.


    фейсбук