Щонайменше 38 українських музеїв, в яких зберігалися 1,5 мільйона робіт, були пошкоджені або знищені з початку повномасштабного російського вторгнення.

Про це повідомляє The Economist.

За оцінками Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП), що з початку війни з України до Росії було вивезено понад 480 тисяч творів мистецтва. Визначити ціну вкрадених робіт майже неможливо, оскільки лише частина з них була застрахована. У квітні минулого року в ООН підрахували, що війна завдала шкоди культурній спадщині України на суму 2,6 мільярда доларів США.

Як розповіла Ольга Гончарова, співробітниця Херсонського обласного краєзнавчого музею, російські чиновники за сприяння місцевих співробітників та тодішнього директора вилучили із музею понад 28 000 артефактів, завантажили їх у вантажівки та відправили до незаконно анексованого Криму. Серед вкраденого були стародавні монети, грецькі скульптури, скіфські прикраси, дорогоцінна бухарська шабля і навіть жорсткі диски з каталогом музею.

На додачу до цього, відслідкувати награбоване росіянами складно, оскільки чимало українських музеїв, особливо менших регіональних, покладались на паперові каталоги, часто застарілі або неповні, сказала директорка Департаменту культурної спадщини МКІП Мар’яна Томин. За її словами, деякі з каталогів музеїв вже зникли, а зусилля із оцифрування музейних цінностей, розпочаті три роки тому, набули нової актуальності.

Водночас Україна домагатиметься відшкодування завданих збитків: прокуратура Києва наразі перевіряє російських чиновників та українців, причетних до розкрадання. Зокрема Томин працює над новим законом про реституцію та переглядом застарілого закону про захист культурної спадщини. А з кінця жовтня спецпідрозділ армії почав стежити за пошкодженням культурних об’єктів.

 «Але надії повернути вкрадене окупантами мало», – йдеться у матеріалі.

За оцінками МКІП, станом на січень через російську агресію в Україні були пошкоджені 872 пам’ятки культурної спадщини, з них 120 пам’яток національного значення.

Фото: t.me/synegubov


    фейсбук