Намісна ікона Богородиці-Одигітрії повернулася в Державний історико-культурний заповідник Острога після реставрації.

Як повідомили в заповіднику,  над збереженням ікони працювала Марія Шпаківська з Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Зазначається, що ікона відображає євангельський сюжет. Поясна фігура Богородиці з немовлям Ісусом на руках виконана у фас. Лівою рукою Діва Марія тримає немовля, а права піднята до грудей. Ікона має світлу та сяючу палітру з використанням сріблення і позолоти.

 Тло ікони золоте, а орнамент та рамки для написів виконані у срібному кольорі.

 «Обличчя іконографічні, однак їх об'ємно трактовано, що надає зображенню глибини та виразності. Богородиця одягнута у золотий хітон і сріблясту мафорію, а Ісус Христос має сріблясту сорочку та золотий плащ. Ця ікона є важливим свідченням художнього спадку та традиції іконопису в Україні. Реставрація цього музейного предмета була важливим кроком для збереження нашої культурної спадщини», – розповідають у заповіднику.

Острозький державний історико-культурний заповідник з центром у однойменному місті на Рівненщині був заснований у 1981 р. на базі Острозького краєзнавчого музею, який існує з 1916 р.


    фейсбук