Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ХОВРАХ ОДЕСЬКИЙ

Деталі
Ссавці
24 вересня 2011
Перегляди: 10115

ХОВРАХ ОДЕСЬКИЙ

Spermophilus odessanus Nordmann, 1840

Таксономічна належність

Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Гризуни (Rodentia), родина — Білячі (Sciuridae). Один з 41 видів роду, один з 4-х видів роду в фауні України.

Природоохоронний статус виду

Неоцінений.

Ареал виду і його поширення в Україні.

Раніше звичайний вид правобережного Степу і Лісостепу України. Зараз зустрічається в Одеський і Херсонській (Правобережжя) обл., окремі поселення на початок ХХ ст. збереглися на Правобережному Лісостепу, а поодинокі колонії і зараз є на Волині. За межами України зустрічається дуже обмежено в Молдові, де гібридизує з S. citelus, в Сх. Польщі і в Центральній Білорусі.

Чисельність і причини її зміни

Зважаючи на те, що в 1950-х рр. здобич ховрахів на Правобережній Україні рахувалась мільйонами шкурок, а сучасні популяції нараховують, імовірніше за все, не більше десяти тисяч дорослих особин, то ресурси виду в цілому по ареалу знизилися не менш ніж в 100 разів. Доказом падіння чисельності є різке скорочення площі ареалу. В 1970-80-х рр. минулого сторіччя вид зник в Середньому Приднепров'ї, на Поділлі і в Прикарпатті. Причинами зміни чисельності стало як безжалісне винищення, так і руйнування природних для цього виду біотопів, перш за все, зменшення випасу і розорення цілинних ділянок.

Особливості біології та наукове значення

Веде осілий, колоніальний спосіб життя. Зустрічається поодинокими та системними колоніями. Їжа типова для всіх ховрахів. На зиму впадає в сплячку. Вагітність біля 3 тижнів. В квітні самка народжує від 3 до 8 малят. Статевозрілість на другий рік. Степові цілинні ділянки, незаймані пустощі, пасовища. Останнім часом пристосувався до життя в антропогенному середовищу. Зустрічається навіть в околицях великих міст.

Морфологічні ознаки

Як вікарний до S. suslicus вид зовні від нього нічим не відрізняється.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Як складова частина надвиду S. suslicus s. lato, стан якого наближається до загрозливого, занесений до Червоного списку МСОП. Не зберігається у жодному природоохоронному об'єкті. Території, на яких зустрічаються всі пн. колонії цього виду, негайно потребують природоохоронного статусу.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення

Вважався шкідником сільського господарства, добувався заради дешевого хутра.

Основні джерела інформації

Фрисман, Кораблев, Ляпунова, Воронцов, Бранд-лер, 1770; Загороднюк, Федоренко, 1995; Лобков, 1999.

Автор: С.В. Межжерін Фото: О.В. Годлевська


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    жовт. 27, 2013

    Фортеця Меджибіж одна з найбільших і найдавніших фортифікаційних споруд України

    Меджибізький замок – легендарне давньоруське укріплення, що успішно протистояло татарським навалам. Місто розкинулося на високому лівому березі...

    Цікава Україна
    серп. 7, 2013

    Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України

    Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України. Попри те, що вона входить до більшості туристичних рейтингів України, про неї...

    Цікава Україна
    лист. 8, 2013

    Найстарішому човну, що було знайдено на дні Чорного моря - 2400 років

    Підводний світ Чорного моря зберігає безліч таємниць та цікавинок. Одна із них - човен, що затонув 2400 років тому. Відкриття свідчить про те, що в...

    Copyright ©2026 Україна туристична


    main version