Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ТУШКАНЧИК ВЕЛИКИЙ

Деталі
Ссавці
24 вересня 2011
Перегляди: 10480

ТУШКАНЧИК ВЕЛИКИЙ

Allactaga jaculus (Pallas, 1788)

Таксономічна належність

Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Гризуни (Rodentia), родина — Тушканчикові (Dipodidae). Один з 10-ти видів роду; єдиний вид у фауні України, який представлений номінативним підвидом A. m. jaculus Pallas,

1778.

Природоохоронний статус виду

Рідкісний.

Ареал виду та його поширення в Україні

Від р. Інгулу, Пд. Бугу та Дніпра на сх. до Алтаю на зх. В Україні мешкає у Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Чернігівській, Харківській та у всіх степових областях, окрім Одеської. Місця перебування: відкриті ландшафти з розрідженим травостоєм, перелоги, луки, сухі береги різних водойм.

Чисельність і причини її зміни

В Україні мешкає кілька тисяч особин. На п-ві Ягорлицький Кут (Чорне море). Чисельність становить близько 300, в Чорноморському заповіднику близько 5 тис. особин. Найбільше тварин мешкає в Криму, де відомо понад 40 осередків. Причини зміни чисельності: наприкінці ХХ ст. відбулося зникнення багатьох популяцій внаслідок скорочення пасовищного тваринництва та інсуляризації.

Особливості біології та наукове значення

Тварина активна у сутінках та вночі. Живе в норі, яка веде до гніздової камери. Перед нею звірок щоденно створює земляну пробку, яка захищає його від нападу ласок, полозів та гадюк. У сплячку залягає у жовтні-листопаді, а пробуджується у березні-квітні. Живиться цибулинами лілійних, листям полину, злаків, їхнім насінням, іноді — комахами. Викопує насіння баштанних культур та псує їх сходи. Самиця весною та на початку літа народжує 2-8 малят. Значну небезпеку для гризуна становлять тхори, сови та мартини.

Морфологічні ознаки

Нетиповий гризун з великими очима та вухами, довгими задніми кінцівками та хвостом, що має широку китицю. Довжина тіла — до 26 см, маса — до 400 г.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони

Як вид, популяції якого скорочують чисельність, занесений до Червоного списку МСОП. Охороняється в державних заповідниках («Асканія-Нова», Чорноморський, Луганський, Український степовий) та на території інших об'єктів ПЗФ.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах

Добре розмножується в неволі, але в Україні не розводять.

Господарське та комерційне значення

Не має.

Основні джерела інформації

Шешурак, Вобленко, 2001; Русін та ін., 2001; Ду-лицкий и др., 2002; Селюнина, 2002, 2003, 2008; Шешурак, 2004; Ветров, Кондратенко, 2006; Заго-роднюк, Коробченко, 2008; Тараненко и др., 2008; Тимошенков, 2008; Товпинець, Євстаф'єв, 2008. Усні повідомлення: Вєтрова, Євтушенко, Пекла, Токарського, Тугарєва.

Автор: А.М. Волох Фото: І.В. Маханьков


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    лют. 24, 2016

    Затоплена церква у Ржищеві - оповита легендами

    Складно повірити, але колись на тому самому місці, де нині розлилося водосховище, розташовувалося мальовниче українське село Гусинці.

    Цікава Україна
    жовт. 6, 2013

    Червоногородський водоспад найпотужніший та найбільший водоспад рівнинної України

    Червоногородський 16-метровий водоспад має чотири каскади. Це найпотужніший та найбільший водоспад рівнинної території України.

    Цікава Україна
    трав. 17, 2013

    Озеро Світязь - найбільше і найглибше озеро природного походження в Україні

    Розташований Світязь неподалеку смт Шацьк, центру відновленого в 1993 році району.

    Copyright ©2026 Україна туристична


    main version