АВОКАДО
Репеа атеіісапа — вічнозелена плодова тропічна рослина родини лаврових. Дерево до 20 м заввишки. Листки цілокраї, видовжено-яйцевидні або еліпсоїдні, 10—20 см завдовжки і 3—10 см завширшки. Квітки дрібні, двостатеві, зеленаво-жовті, зібрані в невелику волоть або напівзонтик. Плід — м'ясиста кістянка; формою і розміром схожий на грушу.
Поширення
Батьківщина — Центральна Америка, південна частина Мексіки. В СРСР — у культурі (Чорноморське узбережжя Кавказу).
Сировина
Як дієтичний і лікувальний продукт вживають плоди. В народній медицині, крім цього, використовують листя і шкірку плодів.
Хімічний склад
До складу плодів входять жири (до 30 % ), білки (1,5—4%), вітаміни (А, В1, В6, РР, К, пантотенова кислота), невелика кількість цукрів, солі калію, натрію, фосфору, заліза, кальцію тощо. Листки містять абакатин, який за якостями і дією перевищує алкалоїд теобромін.
Використання
Плоди використовують свіжими, в салатах, кремах, пюре, супах, для приготування бутербродів і виготовлення морозива; їх консервують і заморожують. Корисно вживати плоди при анемії, атеросклерозі, цукровому діабеті, гіпертонії, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку. М'якуш плодів використовують і для виготовлення косметичних кремів. Відвар листя і шкірку плодів використовують як глистогінний засіб і при лікуванні ентеритів. У Франції на основі олії авокадо створено препарат, яким лікують екземи, склеродермію, артрози, ураження міжзубної тканини (піорея).
Найвисокогірніша будівля України, в якій жили й працювали люди
На карпатській горі Піп Іван в Івано-Франківській області досі збереглися руїни старої астрономічної і метеорологічної обсерваторії під назвою...
Найстарішому човну, що було знайдено на дні Чорного моря - 2400 років
Підводний світ Чорного моря зберігає безліч таємниць та цікавинок. Одна із них - човен, що затонув 2400 років тому. Відкриття свідчить про те, що в...
Українське лікувальне озеро Кунігунда ніколи не замерзає і дозволяє відчути невагомість
Озеро Кунігунда - це соляне озеро, концентрація солі в якому досягає 146-150 %, а вода в цих місцях має підвищену концентрацією брому. Кунігунда...