Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ГРУША ЗВИЧАЙНА

Деталі
Лікарські рослини
27 жовтня 2011
Перегляди: 5978

 

Pyrus communis — велике (20—30 м заввишки) листопадне дерево родини розових. Має бурувато-сірі, блискучі, часто з укороченими колючими пагонами гілки. Листки довгочерешкові, чергові, овальні або майже округлі, по краю дрібнопилчасті; молоді — густо-повстисто опушені, старі — голі, темно-зелені, блискучі. Квітки правильні, двостатеві, білі або блідо-рожеві, в щитковидних суцвіттях. Плід несправжній, грушовидний або округлий, соковитий, з великою кількістю кам'янистих клітин у м'якуші. Цвіте з другої половини квітня до початку травня. Плоди достигають у вересні — жовтні.

Поширення

Росте по всій території України (крім крайнього Степу) в світлих і мішаних лісах, по чагарниках, на узліссях. Часто розводять у садах.

Заготівля і зберігання

Для виготовлення ліків використовують плоди, які збирають після повного достигання, коли вони падають самі або легко обтрушуються. Свіжими їх можна використовувати 2—3 місяці, зберігаючи в прохолодному приміщенні. Про запас плоди сушать у сушарках, попередньо при температурі 82— 84°, а потім — при 70°. Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад

Плоди містять дубильні й пектинові речовини, 0,1—0,2% органічних кислот (яблучна, лимонна та інші), аскорбінову кислоту (12—22 мг% ), каротин, вітаміни В, і РР, цукри, ефірну олію та мінеральні солі.

Фармакологічні властивості і використання

В народній медицині свіжі плоди або виготовлену з них наливку використовують як в'яжучий засіб при розладах шлунка і кишечника, відвар сушених плодів вживають при кашлі, проносі, як жарознижувальний та протигарячковий засіб, а грушевий сік — як сечогінний засіб при нирковокам'яній хворобі. Споживають плоди груші свіжими, сушеними, печеними, вареними і квашеними, їх переробляють на соки, повидло і квас. Свіжі плоди краще вживати після влежування, бо при цьому зменшується кількість дубильних речовин, знижується кислотність, а крохмаль частково переходить у цукор.


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    вер. 10, 2016

    Арбузинський каньйон одне з найкрасивіших місць України

    Арбузинський каньйон Арбузинський каньйон – це молодший брат Актовського каньйону. Названий так, бо крізь валуни вперто пробиває собі дорогу річка...

    Цікава Україна
    лист. 2, 2013

    Найстаріший з діючих мостів України було збудовано ще в ХІІІ ст.

    Найдавніший міст України знаходиться у м. Феодосії. Його збудували генуезці ще в ХІІІ ст. Міст функціонує ще й сьогодні. Його довжина становить 10 м.

    Цікава Україна
    жовт. 30, 2013

    Замок «Паланок» - це одна з рідкісних українських пам'яток, які мають настільки багату історію (фотозвіт)

    Надзвичайний  історичний пам'ятник ХІV-ХVII століття, знаменитий своєю архітектурою - замок «Паланок» так оригінально названий через споруджені...

    Copyright ©2025 Україна туристична


    main version