Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ЖЕРУХА ЛУЧНА

Деталі
Лікарські рослини
28 жовтня 2011
Перегляди: 6367

 

Cardamine pratensis — багаторічна трав'яниста гола, іноді розсіяно опушена рослина родини хрестоцвітих. Стебло прямостояче, округле, порожнисте, 20— 30 см заввишки. Листки перисті, листочки верхніх стеблових листків вузько-видовжені або лінійні. Квітки двостатеві, правильні, 4-пелюсткові, у верхівкових китицях; пелюстки 10—12 мм завдовжки, лілово-рожеві, рідше білі, з темніше забарвленими жилками, втричі довші за чашолистки; пиляки тичинок жовті. Плід — стручок. Цвіте у травні — червні.

Поширення

Жеруха лучна росте переважно в північних районах Полісся на узбережжях озер, ставків, річок і струмків, біля боліт, на заливних луках, у вологих лісах.

Сировина

Для виготовлення ліків використовують свіжу траву (верхівки стебел з квітками). Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад

Трава жерухи містить глікозид глюкокохлеарип, аскорбінову кислоту (160-313 мг % ) та інші сполуки. В квітках є глюконастурцин і фермент мірозин.

Фармакологічні властивості і використання

Жеруха лучна має діуретичні, жовчогінні, заспокійливі й глистогінні властивості. У народі цю рослину використовують при водянці, жовтяниці, від простуди, при пневмонії й катарі верхніх дихальних шляхів, при нервових захворюваннях, що супроводяться судомою та істеричними припадками. До лікувально-профілактичного харчового раціону включають салати з молодого прикореневого листя рослин. Висушене листя використовують для заправки супів і замість перцю. Про запас листя солять і маринують.

Лікарські форми і застосування

ВНУТРІШНЬО - настій (1 столова ложка свіжої трави па 200 мл окропу, настоюють 2 години, проціджують) по чверті склянки 4 рази па день; салат: порізану па частини варену картоплю посипають помитим подрібненим листям жерухи і цибулею, додають спеції, перемішують і заправляють вершками (па 100 г молодого листя жерухи беруть 100 г картоплі, 20 г ріпчастої цибулі, 20 г вершків або майонезу, сіль, оцет і перець.


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    лист. 8, 2013

    Найстарішому човну, що було знайдено на дні Чорного моря - 2400 років

    Підводний світ Чорного моря зберігає безліч таємниць та цікавинок. Одна із них - човен, що затонув 2400 років тому. Відкриття свідчить про те, що в...

    Цікава Україна
    жовт. 27, 2013

    Фортеця Меджибіж одна з найбільших і найдавніших фортифікаційних споруд України

    Меджибізький замок – легендарне давньоруське укріплення, що успішно протистояло татарським навалам. Місто розкинулося на високому лівому березі...

    Цікава Україна
    лют. 25, 2016

    Кам'яне село вважають одним з незрозумілих чудес світу

    Кам'яне село вважають одним з незрозумілих чудес світу - тільки природа або вищі сили могли створити такий феномен: прямо посеред лісу загубилися...

    Copyright ©2025 Україна туристична


    main version