Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ШИПШИНА ТРАВНЕВА

Деталі
Лікарські рослини
16 листопада 2011
Перегляди: 7501

Rosa majalis, синонім — R. cinnamomea — невисокий (від 60 до 200 см заввишки) рихлий кущ родини ро-зових. Стебла висхідні або дещо звисаючі, коричнювато-червоні, вкриті, як правило, парними, серповидно зігнутими, рідше майже прямими шипами, з домішкою щетиноподібних шипиків. Квітконосні пагони майже не мають колючок. Листки спіральні, непарноперисті, з прилистками; листочки (їх 5—7) видовжено-яйцевидні або овальні, до основи клиновидно звужені, при верхівці короткозагострені, зверху сизувато-зелені, здебільшого голі, зісподу вкриті щільно притисненими волосками, по краю простозубчасті, без залозок; прилистки стерильних пагонів та туріоніе вузенькі, з дещо загнутими краями, квітконосних пагонів — широкі, зісподу пухнасті, по краю війчасто-залозисті. Квітки великі (4,5—5 см в діаметрі), правильні, двостатеві, поодинокі, рідше в малоквіткових (по 2—3, рідше більше) щитковидних суцвіттях; чашолистки довгі (до 3 см) і вузенькі, повністю позбавлені перистих додатків або лише з 2—3 коротенькими, ниткоподібними додатками, зісподу усіяні щільними короткими волосками (з домішкою дрібних залозок або без них), по краю з домішкою дуже дрібних залозок, зверху вкриті лише поодинокими волосками, або як і по спинці майже повстисті, після цвітіння спрямовані вгору і залишаються при стиглих плодах; пелюстки (їх 5) — від блідо-червоних до червоних. Плід — гіпантій, кулястий, червоний або пурпурово-червоний. Цвіте у травні — червні.

Поширення

Шипшина корична росте в лісах, по чагарниках, особливо по річках, рідше на луках в північних районах України.

Заготівля і зберігання

Для медичних потреб використовують плоди шипшини, які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80—100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50% . Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.

Хімічний склад

Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту (до 17 % на суху речовину), каротин (0,7—8 мг%), вітаміни Б, В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди (гіперозид, астрагалін, кверцитрин, кемпферол і ін.), фенолокислоти, пектинові речовини (1,8—3,7 % ), цукри (0,9—8,1 % ), органічні кислоти (0,9—3,7 % ), солі заліза, марганцю, фосфору, магнію, кальцію.

Фармакологічні властивості і використання

Плоди шипшини виявляють протицинготну, антисклеротичну і протизапальну дію, активізують ферментні системи і окислювально-відновлювальні процеси в організмі, сприятливо впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, стимулюють опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, посилюють секрецію жовчі, підвищують діурез. Плоди шипшини використовують для профілактики і лікування гіпо-і авітамінозів С і Р, при гострих і хронічних інфекціях, при атеросклерозі, нефритах, гострих і хронічних захворюваннях печінки, кишечника, при виразковій хворобі, геморагічних діатезах, гемофілії, кровотечах (легеневих, маткових), при передозуванні антикоагулянтів, гіпертиреозі і недостатності надшіркових залоз, травматичному шоку. Добрий терапевтичний ефект одержують при пневмонії, бронхопневмонії, бронхоектазах, у випадку бронхіальної астми, при лікуванні захворювань очей (геморагічний ретиніт, хоріоідит, крововилив у скловидне тіло). Як жовчогінний засіб шипшину використовують для лікування хронічного гепатиту, холециститу, холангіту. Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв. Сироп із водного згущеного екстракту плодів шипшини — холосас призначають при холециститі і гепатиті. Із насіння шипшини виготовляють олію (Oleum Rosae), яку використовують як зовнішній засіб для гоєння ран, в стоматологічній практиці (гінгівіти, стоматити), при тріщинах сосків, пролежнях, трофічних виразках гомілки, дерматозах, а у вигляді мікроклізм — при неспецифічному виразковому коліті.

Лікарські форми і застосування

ВНУТРІШНЬО - настій плодів (10 г, або 1 столову ложку сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 2-3 рази на день до їжі; холосас (Cholosas) по 1 чайній ложці 2-3 рази на день, дітям - по чверті чайної ложки 23 рази на день.


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    серп. 9, 2017

    В Україні знаходиться найбільший у світі штучний ліс

    Штучний ліс було висаджено на Херсонщині аби зупинити пустелю Олешківські піски (до слова теж найбільшу Європі)

    Цікава Україна
    жовт. 6, 2013

    Червоногородський водоспад найпотужніший та найбільший водоспад рівнинної України

    Червоногородський 16-метровий водоспад має чотири каскади. Це найпотужніший та найбільший водоспад рівнинної території України.

    Цікава Україна
    лист. 10, 2016

    Шолоховський водоспад виник ще у мезозойську еру

    Шолоховський водоспад у народі відомий під назвою «Червоне каміння».

    Copyright ©2025 Україна туристична


    main version