Київські супермаркети заполонили прострочені продукти
Напередодні свят в київських супермаркетах стали частіше продавати прострочені продукти.
Постачальники кажуть, що роблять це, як правило, в моменти ажіотажного попиту. У СЕС підтверджують: скарг на несвіжу їжу з маркетів в Києві стало більше, передає Вести.
За вказівкою директора
Киянин Олександр Шваб виявив в супермаркеті, в Голосіївському районі Києва, консервовану кукурудзу з перебитим терміном придатності. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. «Крайня дата використання виявилася виправленої з 2015-го на 2016 рік», - говорить він.
За словами Шваба, після того як він викликав адміністратора торгового залу і зажадав книгу скарг, адміністратор зізнався, що дати на банках виправили за вказівкою директора магазину. Крім того, виправлені дати були виявлені на банках з горошком, а також на сирі у вакуумній упаковці.
В інших районах також скаржаться на зіпсовані продукти з нібито не закінченим терміном придатності. «Купив нібито свіжу курку на пр. Правди. Приніс додому, розгорнув, відчув незвичайний запах, а коли почав смажити, кухню заповнила сморід тухлятини», - обурюється житель Виноградаря Антон Вершин. А Олег Василенко з Голосієво взагалі закликав написати колективну скаргу в СЕС.
Як розповів «Вістям» гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, змінюють терміни придатності практично на всіх товарах. «В першу чергу на тих продуктах, на яких простіше зробити фальсифікат дати - переклеїти етикетку. Кондитерські товари, заморожені овочі, спиртні напої. Наприклад, для молодих вин термін придатності, як правило, рік-два. Міняють етикетку - і термін тривав ще на два роки. А ось найскладніше перебивати дати на металевих банках і консервах. Тут вже необхідно мати спеціальне обладнання. До слова, на косметиці та товари побутової хімії взагалі термін придатності зазначений тільки на ящиках, і досить перекласти залежані товари в новий ящик, щоб вони виявилися «свіжими», - розповідає він.
За його словами, причина того, що майже всі перебивають дати, - політика магазинів. «Продавати все і не нести збитки - ось принцип всіх мереж, і для цього вони використовують будь-які методи. Якщо ж виявляються факти зловживань з термінами придатності, фальсифікований товар просто приберуть з прилавків і можуть передати в торгові точки на ринки. Викидати їх не будуть. Ну а продавців керівництво мереж супермаркету, звичайно, лаяти не буде, так як вони робили це в інтересах магазинів, адже утилізація платна. До того ж за непроданий товар співробітники магазину відповідають перед керівництвом торговельної мережі, і, щоб отримати свою зарплату грошима, а не простроченим товаром, вони йдуть на зловживання», - говорить він.
За словами Дорошенко, найактивніше магазини розпродають зіпсоване саме в момент попиту - наприклад, напередодні свят, коли люди гребуть все без розбору.
Глава Госпродуктпотребслужби Києва Олег Рубан сказав нам, що скарг на прострочені продукти стало більше. «Переклеювання дат - бич наших магазинів, хоча мереж з великим товарообігом це стосується менше, - говорить Рубан. - Зараз найбільше скарг на неякісну молочку. За всіма скаргами ми проводимо рейди ».
Найстаріший з діючих мостів України було збудовано ще в ХІІІ ст.
Найдавніший міст України знаходиться у м. Феодосії. Його збудували генуезці ще в ХІІІ ст. Міст функціонує ще й сьогодні. Його довжина становить 10 м.
Замок «Паланок» - це одна з рідкісних українських пам'яток, які мають настільки багату історію (фотозвіт)
Надзвичайний історичний пам'ятник ХІV-ХVII століття, знаменитий своєю архітектурою - замок «Паланок» так оригінально названий через споруджені...
Найстарішому човну, що було знайдено на дні Чорного моря - 2400 років
Підводний світ Чорного моря зберігає безліч таємниць та цікавинок. Одна із них - човен, що затонув 2400 років тому. Відкриття свідчить про те, що в...