Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ФОРЕЛЬ СТРУМКОВА

Деталі
ПРІСНОВОДНІ РИБИ УКРАЇНИ
22 жовтня 2011
Перегляди: 8779

ФОРЕЛЬ СТРУМКОВА. Salmo trutta fario L. Форель струмкова — надзвичайно цінна риба з родини лососевих. Вона має товсте видовжене тіло, на хвостовій частині якого є невеликий, без променів жировий плавець. Тіло зеленувато-коричневе. На спині, на жовтувато-сірих плавцях розкидані численні червоні, чорні та білі плями. Залежно від умов середовища забарвлення змінюється.

Форель струмкова належить до холодноводних риб. Вона віддає перевагу швидкотекучим річкам з чистою водою, багатою на кисень. Тому в спеку риба тримається поблизу джерел або забирається під камені, корчі, де впадає в оцепеніння, не живиться. Навесні та влітку основними компонентами її живлення є комахи та їх личинки; восени, коли зникають жуки, мухи, коники та інші комахи, вона споживає риб, найчастіше гольяна, що майже завжди живе поруч з нею. Найінтенсивніше риба споживає корм рано-вранці та ввечері.

Темп росту форелі струмкової залежить від умов навколишнього середовища. Наприклад, в умовах Закарпаття довжина цьоголітка форелі в річці досягає близько 8 см, в озеpi — близько 11 CM; шестирічні риби в річці мають довжину 35 см, в озері — понад 46 см. Маса їх відповідно в річці 310 г, в озері 890 г. Взагалі ж форель струмкова може досягати зрідка довжини близько 60 см.

Нереститься форель пізно восени, переважно у жовтні-листопаді на ділянках з швидкою течією, де дно кам'янисте або вкрите галькою. Самка будує з гальки гніздо, куди відкладає ікру. Після запліднення ікри, вона загортає гніздо. Зародки розвиваються під шаром грунту, який промивається водою, до наступної весни. В квітні-травні з'являються мальки. За тривалий час інкубації багато ембріонів Гине, а саму її 1>у знищують риби-плідники, а також харіуси, миньки. І Плодючість форелі струмкової невелика. Наприклад, у самок, Mrtca яких близько 125 г, вона коливається від 230 до 595 ікринок.

Форель струмкова має ніжне, смачне, рожевого кольору м'ясо і високо ціниться як делікатесний продукт. Промислового значення вона не має через свою малу чисельність, тому ті відтворення її запасів давно звернули увагу. В Україні роботи щодо розведення форелі струмкової набули широкого розмаху в гірських річках Карпат, де створено понад 20 ферм відтворення запасів цієї цінної риби.


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    вер. 10, 2016

    Арбузинський каньйон одне з найкрасивіших місць України

    Арбузинський каньйон Арбузинський каньйон – це молодший брат Актовського каньйону. Названий так, бо крізь валуни вперто пробиває собі дорогу річка...

    Цікава Україна
    лист. 8, 2013

    Найвисокогірніша будівля України, в якій жили й працювали люди

    На карпатській горі Піп Іван в Івано-Франківській області досі збереглися руїни старої астрономічної і метеорологічної обсерваторії під назвою...

    Цікава Україна
    лист. 21, 2016

    Кам’янець-Подільський - найбільше у світі місто-фортеця, яке розміщене на півострові

    Кам’янець-Подільський  - найбільше у світі місто-фортеця, яке розміщене на півострові

    Copyright ©2025 Україна туристична


    main version