АПЕЛЬСИН
АПЕЛЬСИН
Citrus sinensis — вічнозелене дерево роду цитрус родини рутових. Листки шкірясті, цілісні, зчленовані з черешками. Квітки правильні, білі, одиничні або в малоквіткових щитках. Плід — померанець, кулястий або овальний, від ясножовтого до майже червоного забарвлення, соковитий.
Поширення
Походить з Південно-Східної Азії. Вирощують на чорноморському узбережжі Кавказу як плодову рослину.
Сировина
Як лікувальний і профілактичний засіб використовують свіжі плоди і сік із них.
Хімічний склад
Плоди містять цукри (6—8 % ), лимонну кислоту (1 — 2%), каротин, аскорбінову кислоту (65 мг % ), тіамін, рибофлавін, біофлавоноїди, пектинові речовини та сполуки кальцію, фосфору і калію.
Використання
Апельсин — полівітамінний засіб. Вживають при гіпо- та авітамінозах, подагрі, гіпертонії, атеросклерозі, при захворюваннях печінки. Апельсиновий сік збуджує апетит, добре тамує спрагу при підвищеній температурі тіла, поліпшує травлення. Особливо корисно вживати його при гіпосекреторних гастритах, слабому жовчовиділенні, схильності до спастичних запорів. ПРОТИПОКАЗАНО вживати сік при виразковій хворобі шлунка і при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку. Шкірку плодів у народній медицині використовували як жаротамувальний і кровоспинний засіб, при маткових кровотечах і надмірних менструаціях.
Фортеця Меджибіж одна з найбільших і найдавніших фортифікаційних споруд України
Меджибізький замок – легендарне давньоруське укріплення, що успішно протистояло татарським навалам. Місто розкинулося на високому лівому березі...
Замок «Паланок» - це одна з рідкісних українських пам'яток, які мають настільки багату історію (фотозвіт)
Надзвичайний історичний пам'ятник ХІV-ХVII століття, знаменитий своєю архітектурою - замок «Паланок» так оригінально названий через споруджені...
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України
Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України. Попри те, що вона входить до більшості туристичних рейтингів України, про неї...