БУЯХИ
Поширення
Ростуть розсіяно на півночі Правобережного Полісся, подекуди у південній частині Полісся, в Карпатах у заболочених соснових і мішаних лісах, на торфових болотах.
Заготівля і зберігання
Використовують листя, зібране під час цвітіння рослини і ягоди. Ягоди використовують свіжими або сушеними. Сушать ягоди у печах або сушарках при температурі 40-55°. Зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності 2 роки. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад
Ягоди Б. містять вуглеводи (5,3-6,8 %), вітаміни С (до 28 мг% ), РР, каротин, лимонну, яблучну, щавлеву і бензойну кислоти, пектини (0,5- 0,6 % ), дубильні речовини, барвники, сполуки заліза і марганцю тощо. В листках знайдено дубильні речовини, флавоноїди (гіперозид, грайанотоксин, кверцетин-3-галактозид), безазотисті екстрактивні речовини (29,6-56,2 % ).
Фармакологічні властивості і використання
Ягодам властива протизапальна, жарознижувальна й загальнозміцнююча дія. Їх використовують як протицинготний, послаблюючий і глистогінний засіб, при порушеннях обміну речовин, гарячці, в комплексному лікуванні деяких видів анемій. З ягід готують соки, компоти, варення, вина, джеми, желе та муси. Відвар листя Б. використовують при діабеті, хворобах серця і недокрів'ї та як проносний засіб.
Його називають «Каньйоном Диявола»
Актовський каньйон – це унікальне місце, де ансамбль стрімких скель і гранітних валунів поєднується зі світом рослин. Його називають «Каньйон...
Затоплена церква у Ржищеві - оповита легендами
Складно повірити, але колись на тому самому місці, де нині розлилося водосховище, розташовувалося мальовниче українське село Гусинці.
Букові праліси Карпат - перлина світового значення (фото)
Букові праліси Карпат — це транснаціональний серійний природний об'єкт, що складається з десяти окремих масивів, які розташовані вздовж осі...