Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ІРГА КРУГЛОЛИСТА

Деталі
Лікарські рослини
01 листопада 2011
Перегляди: 24274

 

Слаборозгалужена кущова рослина родини розових, заввишки 50 — 200 см. Молоді пагони опушені, пізніше вони голі, пурпурно-коричневі. Листки чергові, черешкові, округло-овальні або округло- яйцевидні, по краю зубчасті, зверху зелені, голі, знизу — білуваті, опушені; листкові пластинки на верхівці з невеликою виїмкою або загострені. Квітки правильні, двостатеві, 5-пелюсткові, зібрані в густі 3—6 (8)-квіткові китиці на верхівках облистнених гілок; пелюстки лінійно-ланцетні, білі. Плоди кулясті, спочатку червоні, стиглі — чорні, з сизуватою поволокою, соковиті. Цвіте у квітні — травні. Плоди достигають у липні — серпні.

Поширення

Ірга круглолиста трапляється в Криму на відкритих кам'янистих місцях, осипах, у світлих лісах у середньому гірському поясі. По всій території України її вирощують у садах і парках як декоративну рослину.

Сировина

З лікувальною метою використовують стиглі плоди, кору і листя. Стиглі плоди не опадають, що дає змогу збирати їх до перших заморозків. Знімають плоди без плодоніжок. Використовують їх свіжими або сушать на сонці чи в плодово-ягідних сушарках. Листя заготовляють у травні — червні, кору — восени. Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад

Плоди ірги круглолистої містять дубильні речовини (0,5 %), флавоноли (30 мг % ), стерини, аскорбінову кислоту (38,7 мг % ), провітамін А (0,2— 1,0 мг%), органічні кислоти (переважно яблучну), цукри (понад 11%), мікроелементи (мідь, свинець і кобальт). У корі й листі є значна кількість дубильних речовин.

Фармакологічні властивості і використання

Як в'яжучий засіб свіжі плоди або сік ірги (часто в поєднанні з соками диких яблук і груш) використовують для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, пов'язаних з порушенням травлення. Завдяки наявності в плодах (вситостерину, який є антагоністом холестерину, їх вживають для профілактики атеросклерозу. Як полівітамінний засіб плоди ірги використовують для профілактики гіпо- та авітамінозів. Відвари кори і листя мають в'яжучі й обволікаючі властивості й використовуються при шлунково-кишкових захворюваннях та для гоєння гнійних ран. Із свіжих плодів ірги виготовляють желе, варення, пастилу, компоти тощо.


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    лют. 24, 2016

    Затоплена церква у Ржищеві - оповита легендами

    Складно повірити, але колись на тому самому місці, де нині розлилося водосховище, розташовувалося мальовниче українське село Гусинці.

    Цікава Україна
    серп. 7, 2013

    Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України

    Бакота – один з найбільш недооцінених туристичних об’єктів України. Попри те, що вона входить до більшості туристичних рейтингів України, про неї...

    Цікава Україна
    лист. 8, 2013

    Найстарішому човну, що було знайдено на дні Чорного моря - 2400 років

    Підводний світ Чорного моря зберігає безліч таємниць та цікавинок. Одна із них - човен, що затонув 2400 років тому. Відкриття свідчить про те, що в...

    Copyright ©2025 Україна туристична


    main version