Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ПОРХАВКА ГІГАНТСЬКА

Деталі
Лікарські рослини
14 листопада 2011
Перегляди: 8106

Гриб родини лікопердових. Плодове тіло кулясте або овально-кулясте, гладеньке, спочатку біле, пізніше буріє, 15—35 (50) см у діаметрі. М'якуш молодого гриба білий, пізніше стає бежуватим, пурпурово-бурим, чорно-бурим, порохнявим.

Поширення

Росте на пасовищах, у садах і листяних лісах по всій території України.

Заготівля і зберігання

Збирають порхавку гігантську у серпні — жовтні. Придатні для вживання лише молоді, з білим м'якушем гриби. Використовують свіжими і сушать про запас тільки в день збирання, поки м'якуш чисто-білий. Перед сушінням плодові тіла подрібнюють на тонкі скибочки.

Хімічний склад

М'якуш свіжого гриба містить антибіотик кальвацин, понад 5% білків, у т. ч. близько 4% засвоюваних. Фармакологічні властивості і використання Виділений з плодового тіла порхавки гігантської кальвацин має протипухлинні властивості. В народній медицині П. г. використовують як кровоспинний і дезинфікуючий засіб.


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    лют. 23, 2016

    Озеро Кагул - український вирій

    Кагул – це українське озеро, яким неможливо намилуватися.

    Цікава Україна
    лист. 21, 2016

    Кам’янець-Подільський - найбільше у світі місто-фортеця, яке розміщене на півострові

    Кам’янець-Подільський  - найбільше у світі місто-фортеця, яке розміщене на півострові

    Цікава Україна
    бер. 19, 2016

    Букові праліси Карпат - перлина світового значення (фото)

    Букові праліси Карпат — це транснаціональний серійний природний об'єкт, що складається з десяти окремих масивів, які розташовані вздовж осі...

    Copyright ©2025 Україна туристична


    main version