ПОРХАВКА ГІГАНТСЬКА
Поширення
Росте на пасовищах, у садах і листяних лісах по всій території України.
Заготівля і зберігання
Збирають порхавку гігантську у серпні — жовтні. Придатні для вживання лише молоді, з білим м'якушем гриби. Використовують свіжими і сушать про запас тільки в день збирання, поки м'якуш чисто-білий. Перед сушінням плодові тіла подрібнюють на тонкі скибочки.
Хімічний склад
М'якуш свіжого гриба містить антибіотик кальвацин, понад 5% білків, у т. ч. близько 4% засвоюваних. Фармакологічні властивості і використання Виділений з плодового тіла порхавки гігантської кальвацин має протипухлинні властивості. В народній медицині П. г. використовують як кровоспинний і дезинфікуючий засіб.
Найвисокогірніша будівля України, в якій жили й працювали люди
На карпатській горі Піп Іван в Івано-Франківській області досі збереглися руїни старої астрономічної і метеорологічної обсерваторії під назвою...
У Чорному морі є свій "Бермудський трикутник"
У Чорному морі, біля берегів України є свій Бермудський трикутник. Де так само з незрозумілих причин гинуть кораблі та зникають літаки. Вчені...
Відкриваємо Україну. Печера Кришталева - одна з найбільших печер України
Кришталева печера (Кривченська) - карстова печера в гіпсах. Знаходиться в селі Кривчому (Тернопільська область). Одна з найбільших печер в Україні.