Україна туристична

Main Menu

  • НОВИНИ
  • День міста
  • Україна в цифрах
  • Цікава Україна
  • Топ-10
  • СТАТТІ
  • Додаткове меню
  • ФЕСТИВАЛІ
 

ПРИВОРОТЕНЬ ЗВИЧАЙНИЙ

Деталі
Лікарські рослини
14 листопада 2011
Перегляди: 8055

Alchemilla vulgar is — багаторічна трав'яниста рослина родини розових. Стебло сланке, розгалужене, 10—30 см заввишки. Листки складчасті, по краю зазубрені; прикореневі — довгочерешкові, нирковидні, глибоко розсічені на 7—9 лопатей, зібрані в розетку, стеблові — 5—б-лопатеві, майже сидячі. Квітки дрібні, жовто-зелені, безпелюсткові, зібрані в клубочки, що утворюють щитковидно-волотевидне суцвіття. Плід — сім'янка. Цвіте у червні — серпні.

Поширення

Росте по всій території України на луках, у гаях, на межах, по узліссях.

Заготівля і зберігання

Використовують траву (Herba Alchemillae vulgaris), зібрану під час цвітіння рослини. Сушать під наметом або в приміщенні, яке добре провітрюється. Сухої сировини виходить 20% . Зберігають у сухому місці. Рослина неофіципальна.

Хімічний склад

Листки містять дубильні речовини (0,8%), аскорбінову кислоту (до 210 мг% ), фітостерин, смолисті речовини та цукри.

Фармакологічні властивості і використання

В народній медицині траву П. 3. використовують як в'яжучий і сечогінний засіб: внутрішньо — при нестравленні шлунка, проносах, здутті кишечника і в'ялій перистальтиці кишок, при набряках та при діабеті; зовнішньо — як протизапальний і почасти антисептичний засіб, при хворобах жіночих статевих органів (білі, надмірні менструації, зниження функції яєчників), запаленні очей, укусах комах, нежиті і кровотечах з носа, а також для лікування чиряків і гнійних ран. До лікувально-профілактичного харчового раціону включають салати з молодого листя цієї рослини.

Лікарські форми і застосування

ВНУТРІШНЬО— відвар трави (10 г сировини на 200 мл окропу) по чверті склянки 4 рази на день; салат — помите молоде листя П. з. занурюють на 1 хв в окріп, прохолоджують, подрібнюють, змішують з подрібненими зеленою цибулею і хроном, солять, заправляють вершками (на 150 г листя П. з. беруть 25 г цибулі, 15 г хрону, 20 г вершків, сіль). ЗОВНІШНЬО — відвар трави (готують, як у попередньому прописі) для промивань, компресів, примочок і спринцювань.


  • Попередня
  • Наступна

    Цікава Україна
    трав. 17, 2013

    Озеро Світязь - найбільше і найглибше озеро природного походження в Україні

    Розташований Світязь неподалеку смт Шацьк, центру відновленого в 1993 році району.

    Цікава Україна
    жовт. 30, 2013

    Замок «Паланок» - це одна з рідкісних українських пам'яток, які мають настільки багату історію (фотозвіт)

    Надзвичайний  історичний пам'ятник ХІV-ХVII століття, знаменитий своєю архітектурою - замок «Паланок» так оригінально названий через споруджені...

    Цікава Україна
    лист. 8, 2013

    Найстарішому човну, що було знайдено на дні Чорного моря - 2400 років

    Підводний світ Чорного моря зберігає безліч таємниць та цікавинок. Одна із них - човен, що затонув 2400 років тому. Відкриття свідчить про те, що в...

    Copyright ©2025 Україна туристична


    main version