Стародавня Умань, одне з найкрасивіших і живописніших провінційних міст центральної України з неповторним національним колоритом, завжди гостинно відкривала двері всім добрим людям, запрошуючи помилуватися історичними, архітектурними визначними пам'ятками міста і, звичайно ж, всесвітньо відомим пам'ятником ландшафтного мистецтва - казковою "Софіївкою".

Дендрологічний парк "Софіївка" Національної академії наук України широко відомий далеко за межами України як одне з найвидатніших творінь світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII - першої половини XIX ст. і стоїть в одному ряду з такими шедеврами паркобудівниитва Європи, як сад Бальбі у Флоренції (Італія), парк Сан-Сусі у Потсдамі (Німеччина) і палацовий парк у Версалі (Франція).

Парк заснований у 1796 році власником міста Умань, польським магнатом Станіславом Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької. Потрапивши до музею живої природи під назвою "Софіївка", опиняєшся в казці. І це справді так, адже в основу композиційного вирішення центральної частини парку покладені сюжети з міфології Стародавньої Греції та Риму, а деякі місця нагадують оселю грецьких богів, героїв, письменників та філософів. За задумом архітектора, парк є наочною ілюстрацією до окремих частин поем Гомера "Іліада" та "Одіссея".

Парк "Софіївка" прекрасний в будь-яку пору року. Це місце, до якого хочеться повертатися знов і знов…


    фейсбук