«Меотида»

 

Регіональний ландшафтний парк «Меотида» став першою східною ланкою Азово-Чорпоморського прибережного екокоридору, охопивши всю берегову смугу,

за винятком м. Маріуполя. Під охорону взято близько 13 000 га морської акваторії одного з екологічно напружених регіонів України — місця проживання понад 600 000 осіб, до яких улітку приєднується ще 90 000 відпочиваючих.

Лише за еколого-ценотичпою класифікацією фахівці Донецького ботанічного саду НАН України тут виділили 49 формацій солончакової, степової, болотної, водної, піщаної, синантропної рослинності.

Багатий тваринний світ парку, але за видовим різноманіттям рівних не мають пернаті. У травні-червні ділянки, придатні для гніздування, вкриваються суцільним килимом з куликів, мартинів, крячок, але то лише мала частина багатомільйонної армії перелітних птахів. Під час міграцій тут можна побачити степову красуню дрохву, лісового самітника — лелеку чорного, посланця далекої тундри — червону казарку та грифа, що прилетів з передгір'їв, а взимку — білу полярну сову.

Саме стан орнітофауни, головним чином біотичне розташування було використано як головний критерій при зонуванні території. Тим паче що поширення інших тварин, особливо рідкісних, добре корелюється з птахами.

На ділянках кіс, що охороняються, непогано збереглися аборигени фауни безхребетних тварин.

В акваторії РЛП «Меотида» можна зустріти всі 79 видів риб, більшість із яких ще в недалекому минулому надавали Азовському морю славу найпродуктивнішого у світі. Дуже рідко, але ще трапляються дельфіни-азовки.

Загальна площа регіонального ландшафтного парку «Меотида» — 13010,6 га, в тому числі у Повоазов-ському районі - 5079 га і 7938 га у Першотравпевому районі.

 


    фейсбук