Печера Мартинівка – карстова печера . Печера знаходиться на лівому березі річки Чорний Потік, правої притоки річки Дністер, на південному сході села Погорілівка (Заставнівський район, Чернівецька область).

Загальна довжина печери складає 80 метрів; площа — 200 метрів кв., об'єм - 380 метрів куб. Висота входу — приблизно 2 метрів 20 сантиметрів.

Печера Мартинівка є наскрізною. Два виходи розташовані поруч у стрімкому правому схилі долини річки, за 30 метрів над днищем долини.

Печера закладена у крупнокристалічних тріщинуватих гіпсах, видимою потужністю біля 10 метрів. Галереї від двох виходів сходяться в одну, висота якої складає 1,7 — 2 метри, а ширина −2 −4 метри. Місцями на рівні підлоги відгалужуються вузькі канали (0,5 — 0,7 метри у діаметрі), частково заповнені замулами. У кінці галереї знаходиться завал із великих плоских брил гіпсу, що відшарувалися від стелі.

У стелі печери подекуди спостерігаються так звані «органні труби».

В порожнині знайдені замулені отвори, що може свідчити про наявність у печері нижнього поверху, можливо, цілком замуленого.

Печера — суха.

У ній живуть кажани та лиси. Серед остеологічних решток голоценового часу спостерігаються також рештки борсука, дикого лісового кота, дрібних хижаків, різних гризунів.

При дослідженні печери було знайдено знаряддя праці людей давньоруського часу (XII-XIII ст.).

Печера Мартинівка є пам'яткою природи. Крім того, вона є багатошаровою археологічною пам'яткою.


    фейсбук