Печери в Липцях - антропогенові печери розташовані по лівому борту залісненої балки, що впадає в долину р. Харків на західній околиці смт. Липці (Харківська область).

4 печери (Липці - 1, Липці -2, Липці-3-4, Липці - 5), що простяглися вздовж схилу балки. Їх входи розташовані на відстані кількасот метрів один від одного.

Печери являють собою покинуті гірські виробки. Деякі ділянки печер частково обрушилися, утворивши над заваленими ділянками систему вторинних порожнин.

У печерах видобували будівельний камінь - пісковик палеогенового віку. У місцях, де збереглися первинні порожнини, помітний чіткий контакт пісковика з вищерозміщених шаром суглинку.

Печери горизонтальні утворюють лабіринти.

Порожнини представлені ходами трьох типів:

- Галереї представляють собою фрагменти гірських виробок.
Мають прямокутний перетин. Висота 180 см при ширині 140-160 см. На покрівлі і стінах збереглися сліди обробки ударним інструментом.

- Широкі лази - вторинні порожнини, що утворилися в результаті обвалення склепінь. Висота 80-100 см при ширині 100-300 см.

-Вузькі лази - короткі (до 4 м) ділянки неясного походження, можливо збійки або прокопані після обвалення ходи. Ширина до 100 см при висоті до 50 см. Склепіння і стіни нестійкі. Часто зустрічаються сліди обвалів.

Час створення катакомб невідомій, імовірно, друга половина 18 століття.

У печерах зимують кажани. У їх числі види, занесені до Червоної книги. В прівходових ділянках мешкають польові миші, комахи. Ймовірно, що печери в якості сховищ використовують лисиці.

В даний час порожнини використовуються спелеологами в навчально-тренувальних цілях.

Перспективно розкопування завалів в печері Липці-2. Можливо виявлення нових порожнин в результаті розкривних робіт.

 


    фейсбук