День свого народження місто Чернівці відзначає в 1-у суботу жовтня. Чернівці — політичний, культурний і релігійний центр Буковини, адміністративний центр Чернівецької області. Місто розташоване на південному заході України за 40 км від румунського кордону.

Назва міста походить від фортеці, яка в «Списку городів руських дальніх і ближніх» згадується як Черн на Пруті. Перша згадка про Чернівці в історичних документах датується 1408 роком.

Оборонне поселення на місці Чернівці, на лівому березі Прута, заснував у XII ст. галицький князь Ярослав Осмомисл. Фортеця з торговельно-ремісничим поселенням була зруйнована в 1259 році на вимогу татарського темника Бурундая.

Найперша письмова згадка про Чернівці була в грамоті про торгові привілеї, яку молдавський господар Олександр Добрий видав львівським купцям 8 жовтня 1408 року. Місто розташовувалося на перехресті торговельних шляхів з північно-західної Європи на Балкани і в Туреччину. З 1457 року тут проводилися ярмарки. За часів Стефана Великого Чернівці вже були містом: в 1476 році відомий вже цілий адміністративний район - «Черновських держава»; в документі 1490 року Чернівці прямо іменуються містом - «от место от Черновцех”. У XV-XVI ст. місто кілька разів руйнувалося і прийшло до занепаду.

День міста в Чернівцях проходить завжди яскраво та феєрично. Місце жителі та гості можуть сповна насолодитися місцевим колоритом… Незабутні концерти та шоу-програми, ярмарки, фестивалі, конкурси – це далеко не весь список цікавинок, що чекатимуть на Вас!


    фейсбук