Фестиваль «Гуцульська бриндзя» проведуть 7-8 вересня 2013 року в Рахові на Закарпатті.

“Гуцульська бриндзя” – це святкування повернення отар з пасовищ. Вихід отар на полонину та повернення з пасовищ завжди супроводжувалися святкуваннями з музикою, силовими змаганнями та частуванням.

«Гуцульська бриндзя» є найбільшим гастрономічним, кулінарним фестивалем, що проходить у Закарпатті. Туристи та гості фестивалю матимуть змогу купити традиційний сир-бринзу, що споконвіків виробляється у краї. Кожен район Рахівщини представить свої кулінарні продукти, для дегустації.

Отари повернулися з випасу в горах. Вівчарі звезли з верховинських полонин у села сир, який дозрів за сезон літування. Саме час його куштувати. Вурда, будз, бринза – це різновиди сиру з овечого молока. Здається, що молоко у всіх овець однакове, і варять сири за одними рецептами, а таки смакує бринза в кожного вівчаря в кожному селі інакше.

Дегустація є головною темою рахівського фестивалю. На показ виставляли не тільки продукти, але й ткані і плетені з овечої вовни речі.

Сир, бринза, вурда, будз – це головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, стуктурою і технологією приготування.

Програма фестивалю:

7 вересня, субота

10.00 – 16.00 – заїзд гостей та учасників фестивалю;

11.00 – 18.00 – виставки художників Рахівщини (зал райдержадміністрації)

16.00 – зустріч керівництва районної державної адміністрації та районної ради з офіційними делегаціями

8 вересня, неділя

8.00-12.00 – розгортання експозицій виставок народних умільців та ярмарки-продажу тваринницької продукції вівчарства, вулиця Буркут, амфітеатр “Буркут”

11.30-12.15 – хід святкової колони від вулиці Богдана Хмельницього до амфітеатру “Буркут”

12.15-12.45 – урочисте відкриття фестивалю-ярмарку “Гуцульська бриндзя”, запалення полонинської ватри

12.45-14.00 – огляд експозицій виставок народних умільців населених пунктів та ярмарки-продажу тваринницької продукції вівчарства; конкурси на кращих: трембітаря, сопілкаря, коломийкаря, змагання з приготування гуцульських страв

14.00-17.00 – гала-концерт фестивалю

17.00-24.00 – концертно-розважальна програма, масові гуляння, святковий феєрверк.

 


    фейсбук