«Софія Київська» відроджує бібліотеку Ярослава Мудрого

Працівники заповідника «Софія Київська» відроджують митрополичу бібліотеку.

Це будуть відреставровані старі фоліанти, які зберігаються у фондах заповідника.

Ще частина раритетних видань - у бібліотеці Вернадського. Науковці хочуть відреставрувати їх та виставляти у Будинку Митрополита на території Софії.

Бібліотеку також поповнять нові раритетні видання - сучасні книги з історії, мистецтва та культури України.

Бібліотека Ярослава Мудрого — за літописними свідченнями, перша бібліотека Київської Русі, що розташовувалася на території Софійського Собору в Києві.

Час заснування бібліотеки невідомий. У «Повісті врем'яних літ» про неї згадується під 1037 роком.

Це єдина згадка в літописних джерелах про першу бібліотеку Київської Русі. Подальша її доля невідома. Мало відомостей і про первинне місце розташування книгозбірні й книгописної майстерні при ній, а також про кількісний і якісний склад її фонду.

Є підстави стверджувати, що бібліотека Софії Київської і книгописна майстерня, заклали основу бібліотеки Києво-Печерського монастиря, а також бібліотек інших великих міст Київської Русі. За підрахунками фахівців, книгозбірня Софійського собору налічувала понад 950 томів.

З приводу подальшої долі бібліотеки думки дослідників розділилися. Одні вважають, що частина її книг напередодні монголо-татарської навали розійшлася по бібліотеках різних соборів і монастирів, а решта загинула 1240 року при спаленні Києва. Інші сподіваються, що книги вдалося сховати десь у київських, а то навіть і прикиївських підземеллях.

 


    фейсбук