64808bac7e0aa.webp

18 березня після масштабного вторгнення Росії в Україну, міністр імміграції, біженців та громадянства Канади, Шон Фрейзер, оголосив про впровадження нової ініціативи, що надає виняткові можливості. Ця ініціатива отримала назву "Канадсько-Український дозвіл на надзвичайні поїздки" (Canada-Ukraine authorization for emergency travel, CUAET) і є однією зі спеціальних заходів уряду Канади, спрямованих на підтримку українського народу. Розберімо, що таке CUAET та які є переваги оформлення візи за програмою CUAET для біженців у Канаді. 

Як працює програма

64808bac74a1a.webp

Канадська програма міграції для біженців спрощує порядок оформлення візи, та набуття статусу тимчасового резидента. Така віза дається на три роки, з правом офіційного працевлаштування, з правом набуття освіти, з подальшим правом набуття статусу постійного мешканця Канади. Canada-Ukraine Authorization for Emergency Travel розрахована на людей, у яких є потрібність виїзду за кордон у зв’язку з розв’язаною Росією війною. Програма CUAET доступна навіть для людей, які вже знаходяться з цієї причини на території ЄС. 

Для отримання канадсько-українського дозволу на екстрені поїздки потрібно:

  • Зареєструватись та подати заявку для канадської програми підтримки українських біженців на порталі IRCC, отримати відповідь та запрошення пройти біометрію. 
  • Здати біометричні дані.
  • Надіслати паспорт для вклеювання візи до візового центру (зараз це можливо зробити тільки в закордонних центрах). 

Які документи потрібні для візи

64808bac80283.webp

Далі необхідно підготувати документи, які потрібні для отримання візи:

  • Закордонний паспорт;
  • Паспорт громадянина України;
  • Свідоцтва про народження дітей, про шлюб, або його розірвання.

 В деяких випадках (за окремим запитом) можуть також знадобитися:

  • Довідка про зарплату за останні пів року;
  • Виписка з банківського рахунку;
  • Податкова декларація для приватних підприємців.

Правила оформлення візи передбачають переклад всіх документів на англійську, або французьку мови. Для перекладу краще звернутись до перекладача, щоб уникнути непорозумінь. Для оформлення пакета документів також можна звернутись до профільної компанії, яка підкаже вам, як оформити візу у 2023 році, яким чином підготувати документацію, як в подальшому отримати грошову допомогу, яка також передбачена за програмою спрощеного виїзду в Канаду для Українців.

Завдяки введенню спрощеної візи до Канади, українським громадянам відкриваються нові можливості для подорожей та співпраці з цією країною.


    фейсбук