Beta vulgaris — дворічна овочева коренеплідна рослина родини лободових. У 1-й рік життя утворює розетку великих черешкових листків і потовщений м'ясистий корінь різної форми (плоский, округлий, овально-видовжений, циліндричний, конічний) і забарвлення. На 2-й рік висаджені у грунт коренеплоди розвивають прямі, гіллясті, облистнені квітконосні стебла. Квітки двостатеві, по кілька вкупі.

Поширення

Культивують у всіх районах України як овочеву рослину.

Сировина

Використовують коренеплоди і листя.

Хімічний склад

Лікувальне значення столових буряків зумовлене наявністю в них багатьох фізіологічно активних речовин у кількостях, що мають лікувально-профілактичне значення. У столових буряках є цукри (сахароза, глюкоза, фруктоза), органічні кислоти (щавлева, яблучна, лимонна), пектини (1,2 % ), білок (1,7 % ), бетаїн, каротин (0,01 мг%), аскорбінова кислота (5—15 мг% ), вітамін В1 (0,02 мг% ), вітамін В2 (0,04 мг% ), барвники та сполуки калію (288 мг % ), магнію (40-45 мг % ), заліза (1400 мкг/100 г), міді (140 мкг/100 г), ванадію, бору, йоду, марганцю, кобальту, літію, молібдену, рубідію, фтору і цинку.

Фармакологічні властивості і використання

Сік Б. з. виявляє спазмолітичну, діуретичну і протисклеротичну дію. Він стимулює гемопоез, шлункову секрецію і перистальтику кишечника, затримує розвиток мікроорганізмів у кишечнику, сприяє виведенню холестерину, підвищує міцність кровоноснгіх капілярів, розслаблює спазми судин, виявляє протипухлинні властивості, регулює обмін речовин в організмі, позитивно впливає на функції статевих залоз, поліпшує зір. Відомі й протизапальні та ранозагоювальні властивості соку Б. з. Вживання Б. з. є ефективним при спастичних колітах, атеросклерозі, тиреотоксикозі, аритміях, гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки, атонії кишечника, хронічних запорах. Сирий і квашений буряк - ефективний засіб при лікуванні цинги. Фармацевтична промисловість випускає препарат ацидин (Асісііп pepsinum), що сприяє перетравлюванню їжі в шлунку.

Лікарські форми і застосування

ВНУТРІШНЬО сік Б. з. в рівних співвідношеннях з соком редьки і моркви п'ють по 1 столовій ложці тричі на день при залізодефіцитних анеміях; сік Б. з. з медом (у співвідношенні 1:1) або журавлиновим соком (2:1) п'ють при гіпертонії, спазмах судин, а також як послаблюючий та заспокійливий засіб; при гіпертонії сік Б. з. п'ють по 1 склянці 3 рази на день 4 дні підряд; сік Б. з. по півсклянки, п'ють як послаблюючий засіб, салат з варених буряків вживають для одержання послаблюючого ефекту; свіжий буряковий сік п'ють по півсклянки 3-4 рази на день при ракових захворюваннях. ЗОВНІШНЬО свіжонатертий буряк прикладають до ран, а сік закапують у ніс при нежиті. ПРОТИПОКАЗАНО вживати буряк у великих кількостях при нирковокам'яній хворобі (насамперед при оксалурії) та інших порушеннях обміну речовин.


    фейсбук