Ficaria verna — багаторічна трав'яниста рослина родини жовтецевих. Стебло 9— 30 см заввишки, висхідне, просте або вгорі розгалужене, з пучком бульбовидно потовщених додаткових коренів при основі і з білими видовженими вивідковими бруньками в пазухах листків. Листки з полиском, цілісні, округло-серцевидні або яйцевидно-серцевидні, здебільшого виїмчасто-зарубчасті; нижні — довгочерешкові, середні й верхні — на коротших черешках. Квітки двостатеві, правильні, 2,5—3,5 см у діаметрі, по одній на верхівці стебла і гілок; віночок роздільно-пелюстковий, з 8 —10 видовженими обернено-яйцевидними жовтими з полиском пелюстками, при основі яких є медова залозка, вкрита лусочкою. Плід — збірна сім 'янка. Цвіте у квітні — травні.

Поширення

Пшінка весняна росте по всій території України в листяних і мішаних лісах, серед чагарників.

Заготівля і зберігання

Для виготовлення ліків використовують надземну частину (траву) або всю рослину (трава разом з корінням). Заготовляють сировину в період цвітіння рослини; сушать під укриттям на вільному повітрі, на горищі або в добре провітрюваному приміщенні. Молоде листя споживають свіжим. Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад

У свіжому листі рослини є сапонін, протоанемонін, анемонін (у висушеному листі), аскорбінова кислота (до 190 мг %), каротин (5,2 мг %). Кореневі бульби містять крохмаль (13,5 %), цукри (10 %).

Фармакологічні властивості і використання

Пшінку звичайну застосовують як сечогінний, легкий проносний, відхаркувальний, кровоочисний і ранозагоювальний засіб. Відвар трави з корінням п'ють при вуграх, шкірних висипах, золотусі, при запорах і геморої та від кашлю. Настоєм трави полощуть рот при гінгівітах і стоматитах, промивають рани і виразки. З молодого листя готують вітамінні кровоочисні салати, юшки, зелені та холодні борщі. Слід пам'ятати, що після цвітіння рослина стає отруйною і надмірне вживання її у вигляді салатів чи галенових препаратів може призвести до отруєнь.

Лікарські форми і застосування

ВНУТРІШНЬО — відвар цілої рослини (1 столова ложка сировини на 2 склянки води або сироватки, нагрівати на водяній бані 2—3 години) по 1 столовій ложці 3—4 рази на день; вітамінні кровоочисні салати із пшінки: порізану кусочками варену картоплю посипають подрібненим листям пшінки, заправляють сіллю, олією, оцтом або гірчицею (на 200 г вареної картоплі беруть 100 г листя пшінки і 20 г олії. ЗОВНІШНЬО — полоскання і промивання настоєм трави.


    фейсбук