Від центру міста потрібно доїхати на автобусі № 34, або на маршрутному таксі (посадка біля речового ринку) до Нікітського ботанічного саду.

Після цього достатньо пройти близько 1 км по асфальтованій доріжці до пристані «Ботанічний сад» (туди ж приходять теплоходи від набережної Ялти) потім пройти по берегу вліво і обійти пляж санаторію Будинку вчених,

скориставшись для цього хвірткою, (або, якщо вона закрита, повернутися до причалу і пройти на територію санаторію, оскільки частина паркану там відсутня, а потім вийти на пляж). Після цього потрібно рухатися по краю берега в бік Гурзуфа. Дорога досить «важка», тому що доводиться стрибати по камінню розміром від 30 см. до 1 метра, іноді пробираючись між нависаючими над водою скелями і морем. Тому не завадить спортивне взуття. На відстані приблизно 1 км від початку шляху знаходиться мальовничий пляж з гальки середнього розміру, облямований з трьох сторін скелями, на який приходять з найближчих селищ бажаючі відпочити далеко від настирливих глядачів. Це територія заповідника «Мис Мартьян», що є частиною ботанічного саду. Вода в безвітряну погоду настільки прозора, що дно видно на глибині 3-4 м.

Після першого візиту можна повернутися назад по стежці, що виходить з пляжу прямо на гору і веде до зупинки автобуса. Тут йти набагато легше, ніж по березі, але я не беруся описати дорогу по пам'яті. Це потрібно один раз побачити і запам'ятати деякі орієнтири. Всім відпочиваючим ця стежка відома.

Деякі мешканці пляжу живуть прямо в лісі на схилі гори, в 50-100 метрах від пляжу, сплачуючи невелику «данину» лісничим, що приходять з перевіркою, і насолоджуючись життям первісних людей серед реліктових рослин. Люди в основному з Москви, але були і жителі Магнітогорська, Донецька та ін

Якщо пройти до кінця пляжу і обігнути невеликий мис, погляду відкривається панорама узбережжя з видом на Гурзуф і Аю-Даг. У півтора кілометрах шляху - санаторій Ай-Даніль, з якого ходить місцевий автобус до Ялти. Якщо пройти до Гурзуфа, (близько 4 км) то перед міським пляжем є напівофіційний нудистський пляж (про це повідомляє напис на кам'яній стіні) з невеликою кількістю відвідувачів, але ні за красою пейзажу, ні по чистоті води він не йде ні в яке порівняння з мисом Мартьян.


    фейсбук