Чорнобиль - покинуте місто районного значення в Київській області України. До аварії 1986 року в місті проживало 12,5 тисяч осіб. В даний час в місті проживає лише обслуговуючий персонал Чорнобильської атомної електростанції і самосели.

Перша згадка Чорнобиля відноситься до подій 1193 (в Іпатіївському літописі) під назвою Стрежів. У 1569 році після підписання Люблінської унії між Литвою і Польщею, Чорнобиль відходить під володіння Польщі. В результаті військових дій 1648-1654 рр.. Чорнобиль багато разів переходив з рук в руки. У ці роки в Чорнобилі побував Київський полк повстанської армії Богдана Хмельницького під командуванням А. Ждановича, але вже через місяць місто зайняла польсько-литовська армія Радзвілла. У 1793 році увійшов до складу Російської імперії.

На території Чорнобиля існували православні Ільїнська, Миколаївська та Богородицька церкви. Іллінська церква була побудована в 1749 році, але після пожежі була відбудована в камені і освячена в 1878 році. У такому вигляді церква збереглася досьогодні. У Чорнобилі існувала Римсько-католицька церква в ім'я Успіння пресвятої Богородиці (була побудована як домініканський монастир). У 1775 році в Чорнобилі були засновані поселення розкольників - вихідців зі Стародуб'я, а також колонія старовірів. Розкольники мали свою церкву святого Філіпа - митрополита Московського.

При якій існував чоловічий монастир. В кінці XIX століття в Чорнобилі спостерігається значне збільшення єврейського населення. Місто вважалося резиденцією родини Чорнобильських цадиків, служителів хасидизму. Прізвища Менахема-Нахума Чорнобильського та його наступника Мордехая Чорнобильського за їх праведне та богоугодне життя були канонізовані в ранг іудейських «святих». Вони були поховані в Чорнобилі, на місці їх поховання були побудовані два мавзолеї.

У 1970-х роках в 10 км від Чорнобиля була споруджена перша в Україні атомна електростанція. 26 квітня 1986 року на одному з реакторів Чорнобильської АЕС сталася сумнозвісна Чорнобильська аварія, що стала найбільшою катастрофою в історії ядерної енергетики. Всі жителі міста після цього були евакуйовані, проте деякі згодом нелегально повернулися і зараз живуть і працюють на зараженій території.

Однією з унікальних стародавніх споруд на території зони відчуження була Воскресенська церква в селі Товстий Ліс. Воскресенська церква була збудована у 1760 році. Розміщувалася в центрі села. Церква була дерев'яною, зрубною з прибудованою із заходу дзвіницею. Церква мала три куполи. Центральний купол мав вікна для світла, інші куполи були глухими. У церкві збереглись розписи XIX століття. У 1897 році до бабинця було прибудовано квадратну (у плані), двоярусна дзвіниця. Церква була побудована в стилі українського бароко. Після аварії на ЧАЕС та евакуації населення, церква була розграбована мародерами. 24 квітня 1996, майже через 10 років після аварії, Воскресенська церква згоріла.

Чорнобиль - найвідоміше зникле місто колишнього СРСР ...


    фейсбук