Случ — річка в Україні, в межах Хмельницької, Житомирської та Рівненської областей. Права притока Горині (басейн Прип'яті). Довжина 451 км, площа басейну 13 900 км². Похил річки 0,4 м/км. Ширина долини від 0,2—0,8 км (у верхів'ї) до 5 км (у нижній течії). Ширина річища — від 5 до 50 м, найбільша — 110 м. Живлення переважно снігове і дощове. Замерзає в грудні, скресає в березні. Судноплавна на 290 км. Частково використовується для водопостачання, у верхів'ї — невеликі ГЕС.

Случ починається на Подільській височині.Ввитікає з невеликого озера, поблизу села Червоний Случ Гальчинецької сільради Теофіпольського району Хмельницької області. У пониззі проходить Поліською низовиною. Спочатку тече на схід, далі поступово повертає на північ, згодом на північний захід, а від міста Сарни — знову на північ. Впадає до Горині на південь від села Велюнь.

Основні притоки: Ікопоть, Хомора, Смілка, Церем, Корчик, Стави, Серегівка, Язвинка, Михайлівка (ліві); Тня, Тюкелівка, Попівка, Бобер, Полична, Тусталь (праві).

 


    фейсбук