Гора Близниця - одна з найчарівніших гір Свидовецького хребта  Українських Карпат - знаходиться недалеко від селища Ясіня, Рахівського району Закарпатської області, її висота - 1883 метра. Саме тут прокладені траси багатьох туристичних маршрутів, що спричиняє немалу туристичну активність.

Гора Близниця, як і всі Українські Карпати, оспівана в піснях і казках. Одна з найцікавіших легенд – легенда про назву вершини. В околицях гори Петрос жила колись сім'я гуцула. Одного разу влітку до них приїхали знайомі зі своїми синами-близнюками. У гуцула була дочка-красуня. У довгих бесідах з'ясувалося, що діти в обох сім'ях народилися в один рік і день. Після цих відвідин дівчина і хлопці часто зустрічалися, гуляли в живописних околицях Петроса. Юнаки полюбили дочку гуцула, та і дівчині подобалися хлопці - один іншого краще.

Довго хлопці не наважувалися освідчитися дівчині, але все ж  кожен в таємниці один від одного зізнався  дівчині в своїх почуттях. Батьки не опиралися можливому весіллю, тільки кому віддати перевагу - повинна була вирішити дівчина. Але і їй зробити вибір було важко. Нарешті, вона сказала братам: "Хто з вас принесе мені в подарунок шовкову квітку, тому віддам своє серце і руку". Довго ходили хлопці по горах у пошуках шовкової квітки (так в Карпатах називають едельвейси). Піднявшись на полонину, зустріли вони старого пастуха і розповіли йому про свої турботи. Старий чабан запропонував хлопцям засушені едельвейси, але вони відмовилися - не личить хлопцям ображати неправдою дівчину. Тоді пастух показав на прямовисні схили триглавої гори: .... "Там росте шовкова квітка. Тільки дістати його може найсміливіший і найсильніший  хлопець.

Підніматися на скелі нелегко До того ж квіти охороняють дуже красиві дівчата-чарівниці. Вони подарують їх вам, якщо ви назавжди залишитеся в їх гірському царстві. Інакше вони скинуть вас зі скель в глибокі ущелини ... " Це не злякало хлопців. Любов надавала їм сили. Важкою і довгою була дорога в гори. На неприступному стрімчаку вони побачили, нарешті, одну квітку. Випереджаючи один одного, брати в поспіху підіймалися на прямовисні скелі. Кожному хотілося першим зірвати квітку. Одному з хлопців вдалося добратися до едельвейса. Але тут з'явилися дівчата-чарівниці, запрошуючи хлопців залишитися серед них. Не погодилися брати. І розсердилися горянки: "Не бачити вам щастя в житті".  Під ногами хлопця, який дотягся до едельвейса, рушиться скеля, він зривається і, падаючи, збиває у прірву свого брата ...

Дівчина довго чекала хлопців. Не дочекавшись, пішла в гори на пошуки. На полонині старий пастух розповів їй про зустріч з хлопцями, показав скелі, до яких вони пішли. Піднялася дівчина до круч і побачила сліди страшної біди. Не винесла горя дочка гуцула і кинулася зі скелі в прірву ...

Три вершини, розташовані поруч у цьому місці, жителі назвали близнюками. Найвища з них носить назву Близниця (так в місцевому говорі зазвичай називають одну з дівчат-близнюків).

 


    фейсбук