Ставок - невелике водоймище, споруджене в долині річки, балці, яру шляхом будівлі греблі або на рівному місці - шляхом викопування улоговини (копані). Ставки живляться поверхневими і підземними водами. Вони створюються для зрошення земель, розведення риби та водоплавної птиці, зберігання води, спортивних і оздоровчих цілей. Це - штучні водойми з однорічним регулюванням і зберіганням води.

Але є й природні ставки. Найчастіше вони утворюються з озера, у якого центральна улоговина поступово заростає: занурена в воду рослинність розвивається по всьому дну, і озеро перетворюється в ставок. Він - проміжна стадія загибелі озера, так як поступово відмирають рослини і тварини все вище і вище піднімають дно водойми, що, нарешті, дає можливість рослинності поширитися по всій поверхні води.

Після цього озеро перетворюється на болото. Через деякий час тут утворюється луг. Зазначене явище є незворотній процес, якщо тільки людина не подбає про продовження життя озера чи ставка, використанні їх у своїх цілях.

Природні ставки відрізняються від штучних тим, що в останніх режим повністю контролюється і регулюється людиною. Багато хто з них функціонують тільки в теплий період року - на зиму воду спускають.

Мілководність ставків сприяє кращому прогріванню і освітлюванню товщі води, що забезпечує хороший ріст рослинності. Наявність органічних і мінеральних речовин сприяє розвитку водних тварин, особливо в прибережній зоні. Як правило, щільність населення водних тварин в ставках буває досить високою, тому темпи продукування органічної речовини тут в 3-4 рази вище, ніж в озерах і водосховищах.

 


    фейсбук