Форель має товсте тіло, вкрите дрібною, щільно сидячою лускою. Голова коротка, рот великий, на кістках ротової порожнини є зуби. Спинний і підхвостовий плавці усічені, хвостовий - без виїмки. Між спинним і хвостовим є жировий плавець. Спина бурого або буро-зеленого кольору з чорними круглими плямами. Бока тіла жовтуваті, засіяні круглими чорними плямами. Уздовж бічної лінії і вище неї є червоні плями зі світлими обідками. Черево білувате. На спинному плавці чорні та червоні плями. Решта плавці сірі. В залежності від місць проживання форель може бути забарвлена то темніше, то світліше.

Форель тримається на ділянках річок з швидкою течією і скелястим грунтом - у завалів, гребель, вирів, поблизу джерел і гирл струмків - переважно в місцях, де берега покриті деревною рослинністю. У зимовий час йде в нижче розташовані ділянки. Перекочовки здійснюються як під впливом зміни температури води, так і в результаті зміни чисельності кормових об'єктів. Високих температур не витримує, тому в літній час може йти в різні укриття, де знаходиться в заціпенінні стані. Веде осілий, одиночний спосіб життя. Дрібні особини частіше зустрічаються у кам'янистих перекатів. Вони дуже обережні і полохливі.

Нереститься форель у гірських річках і струмках в жовтні

- Листопаді при температурі води 4-6 ° С. Ікру відкладає на мілководних ділянках і на швидкій течії, де самки викопують спеціальні ямки і канавки, які самі ж засипають ґрунтом після запліднення ікри. Зародки розвиваються під шаром промивається водою ґрунту до ранньої весни.

Плодючість самок форелі невелика. Наприклад, в річках верхньої течії Дністра у самок масою 125 г вона коливалася в межах 230-595 ікринок, складаючи в середньому близько 400 ікринок. Самці і самки стають статевозрілими на третьому році життя. У нерестовий стаді самців в 2-3 рази більше, ніж самок.

Після викльову з ікри личинки довгий час тримаються в районі нерестовищ. У перші роки життя форель росте швидко. Так, в одній з приток Ужа п'ятирічні самці мали довжину 18-25 см і масу - 70-170 г, а самки - відповідно 20 см і 131 р. В озері Синевир (Закарпаття) форель в шестирічному віці досягала довжини 46 см і маси 850 м. У річці Альме (Крим) виловлена форель довжиною 59 см і масою понад 2,5 кг.

В Пруту і Черемошу в літній та осінній періоди форель струмкова харчується в основному комахами і їх личинками: поденками, веснянками, ручейниками, жуками, а також бокоплавами. Пізньої осені вона споживає водних комах і дрібних риб (ян, щиповка та ін), що мешкають в передгірських ділянках. Найбільш інтенсивно вона споживає корм рано вранці і ввечері. Найбільш тривалі перерви в харчуванні спостерігаються в середині дня і близько півночі.

В Україні форель живе в притоках Дністра, Прута, Серета, а також в річках Закарпаття та Криму.

При вселенні в озера і водосховища у форелей дещо змінюється форма тіла, забарвлення і деякі біологічні особливості. Зокрема, у них посилюється як лінійний, так і ваговій зростання. Наприклад, на Закарпатті довжина тіла цьоголіток в річці становить у середньому 8,4, в озері - 10,8 см.

В деяких гірських річках можна зустріти також форель райдужну, батьківщиною якої є Північна Америка. Від форелі струмкової вона відрізняється забарвленням (у неї уздовж бічної лінії проходить широка червонувата смуга з фіолетовим відтінком), часом ікрометання, темпом росту і деякими іншими особливостями. Так, форель райдужна більш витривала до високої температури, чому і є об'єктом тепловодного ставкового рибництва. З ставків вона потрапляє в гірські річки, іноді в них випускають її малюків.

По способу життя форель райдужна мало відрізняється від струмкової. Її чисельність у річках Україні невелика. Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства забороняється ловити форель струмків у всіх річках.

 


    фейсбук