КРАСНОПІРКА. Scardinius erythropthalmus (L.). Це риба з родини коропових. За формою тіла вона близька до плітки, але трохи вища, голова менша і закінчується ротом, спрямованим догори. Забарвлення краснопірки подібне до забарвлення в'язя, але всі плавці в неї значно червоніші. Очі оранжеві, у верхній частині ока є червона пляма.

Краснопірка живе у затоках річок, водосховищах, а також у проточних озерах, які густо заросли водяною рослинністю. Вона уникає швидкої течії, постійно тримається у трав'янистих заростях, де живиться водоростями, а також личинками комах, рачками.

У період розмноження (травень — червень) у самців з'являється шлюбне вбрання: тіло й плавці стають яскравішими, (і на голові та лусці виникають білуваті бородавочки.

Краснопірка надзвичайно плодюча. Самки довжиною Н 10 см відкладають у середньому 5,2 тис. ікринок, а довжиною ЗО—32 см — 262,1 тис. ікринок. Максимальну плодючість (309,6 тис. ікринок) зареєстровано в самок довжиною 28—30 см.

Нерестяться краснопірки при температурі води, вищій 15°. Ікру самки відкладають на стебла й додаткові корені очерету тощо. З неї через тиждень викльовуються мальки, які спочатку тримаються в місцях народження, а потім переходять на глибші місця, де живуть разом з дорослими особинами. Тут вони живляться інфузоріями та дрібними водоростями. Краснопірка росте дуже повільно. Рідко довжина її тіла перевищує ЗО см, а маса — 500 г. Нею часто живляться хижі риби. Внаслідок цього споживається рослинна їжа, яку більшість риб водойм безпосередньо не використовує для живлення.


    фейсбук