ПІЧКУР. Gobio gobio (L.). Це невелика срібляста риба з родини коропових. Тіло валькувате, з видовженим хвостовим стеблом, вкрите відносно великою лускою. Рот нижній, у кутках його є по одному добре розвиненому вусику. Спина зеленувата, на сріблястих боках близько 10 чорних або бурих плям. Виявити пічкурів досить легко. Вони великими табунами плавають на піщаних мілинах у великих і малих річках, а також у проточних озерах і ставках. На зиму табуни збираються у глибокі ями.

Нереститься пічкур у травні на піщаних перекатах. Самки можуть відкладати понад 10 тис. ікринок у кілька прийомів. За перший рік життя довжина рибок досягає близько 4 см, у наступному році вони виростають приблизно на таку саму довжину, але потім темп росту різко сповільнюється. Довжини чотирирічних пічкурів досягає 10—12 см, зрідка—15 см.

Живиться пічкур личинками комах, рачками, черв'яками, мінними організмами, які тримаються на дні. Якщо ця риба розвивається масово, особливо у культурних ставках, м чисельність обмежують, бо вона з'їдає багато корму, який мигай б використати цінніші риби.


    фейсбук