КАТРАН. Sgualus acanthias L. Катран, або морський собака,— найпоширеніша акула Чорного моря. Як і всі акули, має обтічну форму тіла, що вважається однією з досконалих для риб.

Довга і струнка акула може легко розтинати воду і пливти з великою швидкістю. Паща її міститься на нижньому боці загостреного рила і півмісяцем загинається назад у постійному лютому оскалі. Всередині пащі є кілька рядів зубів, якими риби хапають, рвуть, ріжуть, подрібнюють іжу.

Зуби в акул виростають на зміну вирваним, сточеним або тим, що випали.

Тіло риби вкрите маленькими дуже гострими колючками.

Забарвлення сірувато-коричневе, спина темніша, з боків тіла поодинокі білі плями, черево світле.

Для людини ця акула не становить небезпеки. Людина може лише поранитися колючками або променями плавців під час необережного перебирання улову.

Катран тримається табунами в придонних шарах води, але зустрічається і біля поверхні. Поява його біля берегів збігається з температурою води близько 14—15°, тобто навесні та восени. Взимку табуни з риб різних розмірів (від 60 до 135 см) тримаються на глибинах 100—120 м, де температура води 7—8°. Тут вони живляться хамсою й ставридою. А влітку, з травня по серпень, на глибинах 40—45 м переважають самки довжиною понад 100 см. У цей час дорослі самці та молодь тримаються на глибинах понад 40 м. Тут вони живляться переважно шпротом і мерлангом, які не витримують значного прогрівання води й опускаються в придонні шари води.

Катран — живородна акула. Самка народжує понад 15 малят довжиною 22—27 см. Дорослими вони стають через 13—17 років. Розміри катрана не перевищують 150 см, а маса досягає 15—20 кг.

З м'яса виготовляють консерви й балики. З печінки, маса якої може становити до 30% від маси тіла, виробляють технічний та медичний жир, багатий на вітаміни А і D. З хвостів, голів та плавців виготовляють клей. Плавці також ціняться як харчовий продукт, а яйця, що досягають у діаметрі 4 см, можна споживати.

 


    фейсбук