В Конотопському р-ні на північ від м. Конотоп між селами Заводське та Лисогубівка на площі 669,3 га знаходиться ландшафтний заказник місцевого значення "Єзучський". Його територія займає частину заплави р. Єзуч. Деякий час тут проводилися роботи по видобутку торфу. Потім вони були припинені і нині відбувається відновлення природної рослинності.

В рослинному покриві заказника переважають чагарникові та високотравні болота, трапляється лучно-болотна, водна та прибережно-водна рослинність. На обводнених зниженнях серед чагарників переважає верба попеляста, поодиноко зростає верба тритичинкова, відмічені тут і верби прутовидна та п’ятитичинкова. Тут можна зустріти і малопоширену на Сумщині вербу мирзинолисту. Значну участь в трав’яному покриві має очерет. Серед типових вологолюбних видів виділяються жовті квіти вербозілля звичайного. Тут зростають щавель прибережний, вовконіг європейський, підмаренник болотний. Досить часто можна зустріти паслін солодко-гіркий, причепурений червоними плодами. Здалека видно білі квіти-”грамофончики" плетухи. На більш сухих ділянках рясно зростає хміль.

Серед високотравних боліт переважає очерет, який утворює високі щільні зарості, до нього домішується рогіз широколистий. Місцями в травостої переважають осоки гостра та омська. Трапляється тут і осока зближена, яка утворює фонтаноподібні купини.

В центральній, більш підвищеній частині заказника, трапляються торф’янисті луки із щучника дернистого та мітлиці повзучої. Невеликою смугою простяглися болотисті луки з лепешняку великого. Тут можна зустріти такі лікарські рослини, як валеріана висока, живокіст лікарський, алтея лікарська.

Тваринний світ заказника представлений типовими видами заплавних комплексів долин малих річок лівобережного Полісся та Лісостепу. Досить звичайними є лисиця та єнотовидний собака. На відкритих ділянках лук найбільш численними є кріт та звичайна полівка. В руслі Єзуча та старицях зустрічається водяна полівка та ондатра.

Найбільш різноманітною є орнітофауна заказника, де переважають види навколо-водного та водно-болотного комплексів. До найбільш типових відносяться водяна курочка, крижень, велика очеретянка, очеретяна вівсянка, сорока. В невеликій кількості трапляється бугай - мешканець щільних очеретяних заростей. На заболочених луках оселяється бекас. Досить численними є чагарникові види - сорокопуд-жулан, дрозди, славки, вьюркові. З хижаків мешкає болотний лунь, прилітають годуватися звичайний канюк, великий яструб та чеглок. В літній період територію відвідують білий лелека, сіра чапля, чорний крячок, міська та сільська ластівки.

Із земноводних у руслі та старицях чисельні озерна та ставкова жаби, на луках гостроморда жаба і рідко звичайна часничниця.

Заказник "Єзучський" є типовою ділянкою заплави р. Єзуч. Тут добре представлений лучно-болотний заплавний комплекс. На порушених ділянках відновлюється рослинний покрив. Можна сподіватись, що в недалекому майбутньому болото набуде природного стану.

 


    фейсбук